Restauranger kan minska sitt matsvinn med ny certifiering
17 Feb 2022
IP Livsmedel med tillval matsvinn är en ny certifiering som ska säkerhetsställa att restauranger och caféer arbetar hållbart. Man menar att
framtidens matgäster kommer i större utsträckning att ställa krav på att restauranger eller caféer inte bara ska servera god mat och ge en trevlig upplevelse, de ska också ha ett hållbarhetstänk.
– Den här certifieringen hjälper restauranger att hitta konkreta åtgärder för att minimera matsvinnet. I hela kedjan från kökssvinn till tallrikssvinn, säger Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem.
Kända kockar med i utvecklingen.
Reglerna i certifieringen har tagits fram med hjälp av en arbetsgrupp där bland annat kunniga kockar från restauranger och företag som redan idag jobbar stenhårt med att minska matsvinnet har ingått.
Erik Andersson från Restaurang Spill, Anders Breitholz medgrundare till Restauranglabbet, Jens Dolk från K-märkt, Timmy Asplund från restaurang Treklövern och Daniel Oddhammar från Generation Waste är några av de som har varit delaktiga i framtagandet av certifieringen.
– Vi vill visa gäster att man kan laga god mat på det mesta, till och med på det som sorteras bort från till exempel leverantörerna. Det blir så gott bara man ger det tid och kärlek, säger Erik Andersson på restaurang Spill.
Start i januari 2022
Från och med nu går det att certifiera sin restaurang med IP Livsmedel med tillval matsvinn. En tredjepartscertifiering har hög trovärdighet och restaurangen kan stolt visa att de gör allt de kan för att minska matsvinnet. Dessutom blir då matsvinnsarbete granskat av en oberoende part.
Exempel på regler som ingår i certifieringen är mätning av matsvinn, menyplanering och tallriksstorlekar. Dessutom ingår kommunikation med matgäster för att påverka deras val och leda till att matsvinnet från tallriken minskar.
Certifieringen IP Livsmedel med tillval matsvinn innebär också att företaget tar ansvar och har full koll på livsmedelssäkerheten.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sigill Kvalitetssystem
17 Feb 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok