Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Restauranger kan minska sitt matsvinn med ny certifiering

 
Restauranger kan minska sitt matsvinn med ny certifieringChristina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem. Medvetenheten om de hållbarhetsutmaningar vi har både globalt och nationellt har ökat. Man tror också att framtidens matgäster kommer att ställa högra krav på restauranger och caféer - därför har det nu tagits fram en certifiering som ska underlätta för både gäster och företag. 

IP Livsmedel med tillval matsvinn är en ny certifiering som ska säkerhetsställa att restauranger och caféer arbetar hållbart. Man menar att
framtidens matgäster kommer i större utsträckning att ställa krav på att restauranger eller caféer inte bara ska servera god mat och ge en trevlig upplevelse, de ska också ha ett hållbarhetstänk.

– Den här certifieringen hjälper restauranger att hitta konkreta åtgärder för att minimera matsvinnet. I hela kedjan från kökssvinn till tallrikssvinn, säger Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem.


Kända kockar med i utvecklingen.
Reglerna i certifieringen har tagits fram med hjälp av en arbetsgrupp där bland annat kunniga kockar från restauranger och företag som redan idag jobbar stenhårt med att minska matsvinnet har ingått.

Erik Andersson från Restaurang Spill, Anders Breitholz medgrundare till Restauranglabbet, Jens Dolk från K-märkt, Timmy Asplund från restaurang Treklövern och Daniel Oddhammar från Generation Waste är några av de som har varit delaktiga i framtagandet av certifieringen.

– Vi vill visa gäster att man kan laga god mat på det mesta, till och med på det som sorteras bort från till exempel leverantörerna. Det blir så gott bara man ger det tid och kärlek, säger Erik Andersson på restaurang Spill.

Start i januari 2022
Från och med nu går det att certifiera sin restaurang med IP Livsmedel med tillval matsvinn. En tredjepartscertifiering har hög trovärdighet och restaurangen kan stolt visa att de gör allt de kan för att minska matsvinnet. Dessutom blir då matsvinnsarbete granskat av en oberoende part.

Exempel på regler som ingår i certifieringen är mätning av matsvinn, menyplanering och tallriksstorlekar. Dessutom ingår kommunikation med matgäster för att påverka deras val och leda till att matsvinnet från tallriken minskar.

Certifieringen IP Livsmedel med tillval matsvinn innebär också att företaget tar ansvar och har full koll på livsmedelssäkerheten.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sigill Kvalitetssystem