Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hotell Gradienten byggs i Tändsticksområdet

 
  • Hotell Gradienten blir nytt landmärke i Jönköping.

    Hotell Gradienten blir nytt landmärke i Jönköping.

  • Bygget av är i full gång, här utförs golvavjämningsarbetena av CWG Jigab i Jönköping.

    Bygget av är i full gång, här utförs golvavjämningsarbetena av CWG Jigab i Jönköping.

  • Hotellgästerna kommer att få utsikt över både stad och vatten. Det kommer även att anläggas ett torg framför hotellet.

    Hotellgästerna kommer att få utsikt över både stad och vatten. Det kommer även att anläggas ett torg framför hotellet.

Föregående
Nästa
 
I det historiska Tändsticksområdet i Jönköping, som är känt för sin tändsticksproduktion, byggs nu det som ska bli Hotell Gradienten. Det kommer att bli ett 60 meter högt hotell med 18 våningar och 229 rum, konferensanläggning samt restaurang.

Under mitten av 1800-talet och fram till 1970 tillverkades det tändstickor i fabriksområdet som nu får ett helt nytt höghus. Med byggnadens höjd och läget på Vätterns södra strand kommer hotellgästerna bjudas på en milsvid utsikt.

Jönköpings kommun meddelar att Skanska har tilldelats markanvisning för marken och kommer att genomföra projektet, de utvecklar och bygger hotellet som sedan ska drivas av Nordic Choice Hotels.
 
Kommunen vill med byggnationen att Tändsticksområdet ska knytas ihop med västra centrum genom att skapa en publik byggnad och torgytor i anslutning till resecentrum och citykärnan.

Arbetet har blivit lite försenat bland annat på grund av sprickbildning i intilliggande hus, som uppstod under arbete med spontning under hösten 2018. Ett intensivt arbete med metodval för grundläggning har gjorts efter det, för att slutligen landa i en metod som möjliggör byggnation av hotellet, meddelar Jönköpings kommun på sin hemsida.

CWG Jigab  Jönköping är ett av företagen som har arbetat med byggnationen, de har arbetat med golvavjämningsarbetena som gjorts i åtta etapper på alla våningsplan samt golvet i storköket.

–Det är lite speciellt för Jönköping att ha ett sånt här stort projekt mitt inne i stan så komplexiteten låg lite i att tajma pumpbilstrafiken till ett bygge med väldigt stränga leveranskrav, berättar Christoffer Johansson, VD på JIGAB i Jönköping.

Han berättar att det var inte bara logistiken som innebar utmaningar. Vid tiden för avjämningsetapperna på de övre våningsplanen var byggställningen på utsidan redan borttagen och man fick istället ta pumpslangen på insidan genom ett gammalt betonghål och genom varje våning. 
–Normalt när vi gjort avjämningar på de här höjderna så har det funnits byggställning kvar på utsidan så nu var mycket mer komplicerat. Så det blev lite nya lösningar vi fick testa för att lösa arbetet.

Jigab är nu klara på projektet efter det sista arbetet med ytbeläggningen i storköket. Totalt har man avjämnat med runt 370 ton avjämningsmassa. 

–Med tanke på förutsättningar och projektets läge så har det var mer planering än vid andra projekt men det har fungerat väl, säger Christoffer.

Framför byggnaden kommer Jönköpings kommun att skapa ett nytt torg, tänkt som en naturlig samlingspunkt, det kommer att stå klart samtidigt som hotellet under hösten 2022.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Skanska och WSP samt och CWG Jigab  Jönköping

Taggar

Bygg Hotell Nyheter