Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stort intäktsfall för svenska hotell under januari

 
Stort intäktsfall för svenska hotell under januariStefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Logiintäkterna för svenska hotell störtdök i så väl Sverige som Stockholms län under januari månad, enligt en helt ny analys.

Nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via Benchmarking Alliance visar tydligt på ett tungt bakslag för hotellen under januari. Efter en gradvis och stadig återhämtning under hösten och fram till nyår så noteras avsevärt mycket sämre nivåer under januari månad.

För svenska hotell som helhet skrevs logiintäkterna under januari till en nivå som ligger 47 procent lägre än siffrorna som förelåg i januari 2020. Motsvarande jämförelse för hotellen belägna i Stockholms län visar på en nedgång på 57 procent.

Att pandemirestriktionerna tas bort i morgon gör att utsikterna framåt ljusnar.

- I bästa fall är detta den ”game changer” som hela besöksnäringen behöver och början på en ordentlig återgång. Förhoppningsvis finns det politisk insikt om att det krävs en varsam politisk hantering framåt så att branschen får möjligheten att återhämta sig och börja generera nya jobb igen, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.


Sverige exklusive Stockholm klarade sig marginellt bättre i januari och nedgången jämfört med januari 2020 stannar på minus 42 procent.

- Tyvärr var det relativt väntat att de restriktioner som sattes in sent 2021 också skulle trycka ner hotellbranschen rejält. Att restriktionerna nu plockas bort erbjuder så klart branschen hopp, men politiken behöver vara medvetna om att hotellens sedan tidigare utsatta läge försämrats efter nyår. Det kommer krävas tid och silkesvantar när återhämtningen ska hanteras, säger Stefan Westerberg.

Sammantaget tog landets hotell in 710 miljoner kronor i logiintäkter under januari. Motsvarande siffra 2020 var 1 352 miljoner kronor.

Samtidigt utgör årets januarimånad en klar förbättring jämfört med 2021 då intäkterna stannade på blygsamma 389 miljoner kronor.

- Jag tycker ändå att man bör se det som att glaset är halvtomt, trots att riktningen är positiv. Trots allt har hotellen gått en ökenvandring under ett år, ligger fortfarande på i princip halverade intäkter och det är inte långsiktigt hållbart. Därför kommer morgondagens lyfta restriktioner i grevens tid, säger Stefan Westerberg.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms Handelskammare