Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Beskedet idag : Restriktionerna tas bort

 
Beskedet idag : Restriktionerna tas bortIdag meddelades det att Sverige öppnar upp efter två års pandemi. Idag meddelades det från regeringen att landet återigen kommer att öppna upp och att restriktionerna tas bort.

–Restriktionerna slopas från den 9 februari, samtidigt uppmanar vi arbetsgivare som har personal som arbetar hemma att planera för en succesiv återgång till arbetsplatsen, började Magdalena Andersson att säga vid dagens pressträff.

Beslutet har tagits för att antalet vaccinerade har ökat och att läget på landets sjukhus har stabiliserats. Magdalena Andersson förklarade att pandemin är inte över men att vi är på väg in i en ny fas. Socialminister Lena Hallengren meddelade också att Folkhälsomyndigheten kommer att lämna en hemställan om att klassningen av Covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom ska upphöra.

De allmänna råden att stanna hemma om man är sjuk kvarstår och de särskilda rekommendationerna för de som är ovaccinerade står kvar och fortsätter att gälla.

Vi följer nu därför samma linje som Norge och Danmark som nyligen tagit bort sina restriktioner.

Från och med den 9:e februari gäller alltså inte de tidigare restriktionerna mot serveringsställen, som nu kan gå tillbaka till vanliga bordsplaceringar och öppettider. Även allmänna sammankomster, offentliga och privata tillställningar kan återgå till det normala. Restriktionerna för inresa från de nordiska länderna tas bort och även rådet att inte ha större sociala sammankomster tas bort.


– Det betyder inte att pandemin är över, men det betyder att vi nu kan leva med pandemin, sa Karin Tegemark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Text: Annika Rådlund Foto: Getty Images