Topplistan- den mest populära sommarmaten
18 Jun 2024
I undersökningen tillfrågades svenskarna om deras favoritmat under sommaren. Av svaren framkommer att jordgubbar med grädde är mest uppskattat, tätt följt av färskpotatis (55%) och grillat kött eller fisk (54%). Färska frukter såsom rabarber, äpplen, päron och plommon är också mycket populära (40%), liksom färska primörer (31%) och den klassiska räkmackan (29%).
- Vid Göta kanal ser vi redan att många av våra gäster njuter av dessa klassiska sommarrätter både till land och till sjöss. Och det är klart – en middag kan väl knappast bjuda på mer sommaridyll än jordgubbar, primörer och grillat, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.
Längst ned på listan över det svenskarna helst äter i sommar hamnar: köttbullar (6%), surströmming (5%) och stekt falukorv (3%). Inte heller pannkakor med grädde och sylt (12%), grillad eller kokt varmkorv (12%) eller kallskuret (10%) kan ses som jättepopulär sommarmat jämfört med andra alternativ.
De som är något yngre, 18-29 år, föredrar jordgubbar med grädde (61%) och grillat (59%) medan de över 65 år har en starkare förkärlek för färskpotatis (57%).
Tittar man på skillnader mellan män och kvinnor så har kvinnor en starkare preferens för färska primörer (41%) och färsk frukt (48%) jämfört med män (21% respektive 31%).
Jordgubbar med grädde är också mer populärt bland kvinnor (64%) än män (48%).
Fler män föredrar sill (26%) och varmkorv (15%) jämfört med kvinnor, (18% respektive 8%).
Svenskarnas mest populära sommarmat:
Jordgubbar med grädde: 56%
Färskpotatis: 55%
Grillat (kött eller fisk): 54%
Färsk frukt, såsom svenska rabarber, äpplen, päron och plommon: 40%
Färska primörer: 31%
Räkmacka: 29%
Sill: 22%
Kräftor: 20%
Smörstekt fisk: 17%
Sallad: 17%
Gravad lax: 14%
Smörgåstårta: 14%
Pannkakor med grädde och sylt: 12%
Varmkorv (grillad eller kokt): 12%
Kallskuret: 10%
Köttbullar: 6%
Surströmming: 5%
Stekt falukorv: 3%
Vet ej/ingen: 5%
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–22 februari 2024. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).
18 Jun 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"