Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Topplistan- den mest populära sommarmaten

 
Topplistan- den mest populära sommarmatenJordgubbar med grädde är det vi helst äter på sommaren - enligt en ny undersökning. Vad vi helst äter under sommaren är inte helt otippat. Midsommarklassikern jordgubbar med grädde toppar listan över vad vi helst äter i sommar: hela 56 procent väljer det som förstafavorit. Husmanskostklassiker däremot, såsom köttbullar och falukorv, får betydligt färre röster. Det visar en färsk Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Göta kanal.

I undersökningen tillfrågades svenskarna om deras favoritmat under sommaren. Av svaren framkommer att jordgubbar med grädde är mest uppskattat, tätt följt av färskpotatis (55%) och grillat kött eller fisk (54%). Färska frukter såsom rabarber, äpplen, päron och plommon är också mycket populära (40%), liksom färska primörer (31%) och den klassiska räkmackan (29%).

- Vid Göta kanal ser vi redan att många av våra gäster njuter av dessa klassiska sommarrätter både till land och till sjöss. Och det är klart – en middag kan väl knappast bjuda på mer sommaridyll än jordgubbar, primörer och grillat, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.

Längst ned på listan över det svenskarna helst äter i sommar hamnar: köttbullar (6%), surströmming (5%) och stekt falukorv (3%). Inte heller pannkakor med grädde och sylt (12%), grillad eller kokt varmkorv (12%) eller kallskuret (10%) kan ses som jättepopulär sommarmat jämfört med andra alternativ.

De som är något yngre, 18-29 år, föredrar jordgubbar med grädde (61%) och grillat (59%) medan de över 65 år har en starkare förkärlek för färskpotatis (57%).

Tittar man på skillnader mellan män och kvinnor så har kvinnor en starkare preferens för färska primörer (41%) och färsk frukt (48%) jämfört med män (21% respektive 31%). 
Jordgubbar med grädde är också mer populärt bland kvinnor (64%) än män (48%). 

Fler män föredrar sill (26%) och varmkorv (15%) jämfört med kvinnor, (18% respektive 8%).Svenskarnas mest populära sommarmat: 

Jordgubbar med grädde: 56%

Färskpotatis: 55%

Grillat (kött eller fisk): 54%

Färsk frukt, såsom svenska rabarber, äpplen, päron och plommon: 40%

Färska primörer: 31%

Räkmacka: 29%

Sill: 22%

Kräftor: 20%

Smörstekt fisk: 17%

Sallad: 17%

Gravad lax: 14%

Smörgåstårta: 14%

Pannkakor med grädde och sylt: 12%

Varmkorv (grillad eller kokt): 12%

Kallskuret: 10%

Köttbullar: 6%

Surströmming: 5%

Stekt falukorv: 3%

Vet ej/ingen: 5%Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–22 februari 2024. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Göta Kanal