Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatser

 
Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatserFörra året hade Sveriges campingplatser 16,6 miljoner gästnätter - något man tror kommer att bli fler under 2024. Branschorganisationen SCR Svensk Campings årliga bokningsundersökning indikerar att branschen har goda förutsättningar för ett rekordår 2024. Nästan åtta av tio medlemsföretag uppger att bokningsläget är bättre eller lika bra i år jämfört med förra året. Sveriges campingplatser befinner sig i en långsiktig positiv trend. Fjolårets 16,6 miljoner gästnätter ser nu ut att kunna överträffas, enligt en undersökning som SCR gjort bland medlemsföretagen inför den stundande högsäsongen.

För nästan hälften av alla campingplatser som deltog i undersökningen har bokningarna ökat jämfört med förra året och var fjärde anläggning uppger en ökning på över fem procent.
-Trots en kall vår och lite sen start, är intresset mycket starkt och bokningsläget är bättre i år på många platser jämfört med förra året, säger Martin Juhos, vd för SCR.
Företagen fick också svara på frågan om hur de tror att säsongen i sin helhet kommer att bli, jämfört med föregående år. Prognosen är något mer optimistisk än vad bokningsläget visar just nu. Hela 56 procent av campingplatserna tror att 2024 kommer att bli bättre än förra året.

Det är glädjande siffror för branschen som nu blickar mot Europa och inte minst Tyskland. Camping är det största turistboendet för både svenska och europeiska sommarturister i Sverige.

-Svenska och norska gäster är de absolut största gästgrupperna och nu arbetar vi för att ännu fler gäster från Tyskland och Nederländerna, men även Belgien och Schweiz ska upptäcka Sverige, säger Martin Juhos, vd för SCR.
Högt tryck både i norr och söder

Svaren vittnar om ett starkt bokningsläge för campingplatser över hela landet. På Värnamo Camping har säsongen dragit igång för fullt. Förra året var ett rekordår vad gäller antal gäster och ägaren Ulf Hindsén är positiv även inför 2024.

-I början av säsongen var jag lite orolig men nu har det vänt och vi har ett starkt bokningsläge inför högsäsongen. Det ser bra ut, säger Ulf.

Anläggningen som ligger ett par stenkast från Värnamo centrum och ett par stenkast från de djupa småländska skogarna, lockar besökare med både kultur- och naturintresse. 

Lite längre norrut, i Skellefteå och på den femstjärniga Byske Havsbad, ser anläggningschefen Celia Yoshida Ahlin fram emot en stark sommar och hoppas på att vädergudarna är på bättre humör än förra året. Hit kommer flest norrmän, följt av svenskar och tyskar.

-Förbokningarna var svaga. Våren var kall och det låg snö fram till i slutet av april, men nu ser det väldigt bra ut, säger Celia.
Fakta SCR:s Bokningsundersökning
Bokningsläge hos SCR:s medlemsföretag per sista juni 2024

Bokningsläget är bättre än 2023: 45 procent

Bokningsläget är i nivå med 2023: 31 procent

Bokningsläget är sämre än 2023: 24 procent


Prognos enligt SCR:s medlemsföretag

2024 blir bättre än 2023: 56 procent

2024 blir i nivå med 2023: 23 procent

2024 blir sämre än 2023: 21 procent


Campingfakta

-16,6 miljoner gästnätter 2023

-Branschen har ungefär 1 miljon gäster per år

-45 procent av alla europeiska sommarturister väljer campingboende när de besöker Sverige
Av: Annika Rådlund Källa: SCR Foto: Anna Hult/SCR

Taggar

Sommar Nyheter