Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Scandic slopar nötkött

 
Scandic slopar nötköttScandin plockar bort nötköttet på lunch- och konferensbufféer. Nu väljer Scandic att slopa nötkött från samtliga lunch- och konferensbufféer samt hotellens minishop. Beslutet innefattar alla Scandics 86 hotell i Sverige.

Att plocka bort nötkött från stora delar av Scandics materbjudande menar de ligger i linje med vad hotellkedjans gäster efterfrågar - och i relation till 2019 års jämförbara inköpsmix så kommer detta innebära att Scandic årligen minskar sin nötköttskonsumtion med 54%.

Beslutet implementerades under januari 2022.

- Att vi slopar nötkött i stora delar av vårt materbjudande visar att vi menar allvar med att skapa ett mer hållbart materbjudande för alla våra gäster, säger Thomas Fankl, Ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige

 I och med beslutet, sänker Scandic sitt inköp av nötkött med 177 ton per år, eller 1 100 000 portioner nötkött, vilket motsvarar 5486 ton CO2e-utsläpp*.

- Nötkött har en hög klimatpåverkan och därför har vi under januari genomfört flertalet stora förändringar i vårt materbjudande. Allra störst är att vi slopar nötkött på våra luncher. Scandic går i bräschen inom den svenska hotellindustrin för att öka andelen växtbaserade råvaror och maträtter så för oss är detta ett naturligt steg mot vår ambition att 60% av varje kilo mat på Scandics svenska hotell vara växtbaserat redan 2023, fortsätter Thomas Fankl, Ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige


Söker klimatvänligare alternativ på hotellfrukosten
Scandic ser även över möjligheten att hitta ett klimatvänligare alternativ till hotellfrukostens köttbulle så att även hotellkedjans frukosterbjudande blir fritt från nötkött. Bolaget har och kommer även att ytterligare öka andelen växtbaserade rätter och råvaror på sina restaurangmenyer då konferenskunder och företag ställer högre krav på hållbar mat.

- För oss är det viktigt att vi tänker hållbarhet i hela processen. Eftersom vi helt slopar nötkött på våra lunch- och konferensbufféer, minishop och utökar det växtbaserade utbudet på middagsmenyn, lämnar vi nu valet upp till våra gäster att välja en mer hållbar maträtt. Detta är ett steg i rätt riktning och jag lämnar inga dörrar stängda för att vi helt kommer att sluta servera nötkött framgent, avslutar Thomas Fankl, Ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige.

Redan idag kommer 55% av varje kilo serverad mat från växtriket och fram till 2023 ska 60 % av varje kilo vara växtbaserat. Antalet ton nötkött kommer till viss del att ersättas med väsentligt mer hållbara livsmedel, exempelvis MSC-märkt fisk, svenskt fläskkött och västbaserade råvaror.

*Livsmedelsverket: Nötkött på den svenska marknaden orsakar 23–39 kg koldioxidekvivalenter /kg kött. Koldioxidekvivalenter är ett mått som används när man vill jämföra och summera klimatpåverkan från utsläpp av olika växthusgaser. Detta behöver man eftersom olika växthusgaser har olika stark påverkan på klimatet. Scandic Sveriges genomsnitt är 31 kg CO2e-utsläpp per kg nötkött.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Scandic