Finalisterna i Årets Viltkrog 2021
18 Maj 2021
Svenska Viltmatakademin vill sprida kunskap om viltets hantering och användning från naturlig livsmiljö till allas tallrik. Akademin vill även genom kurser och tävlingar skapa ett aktivt och fritt diskussionsforum i syfte att förbättra kvalitén i viltvärdekedjan.
De tre finalisterna är; Restaurang Jord (Linköping), Lux Dag för Dag (Stockholm) och Färna Herrgård (Skinnskatteberg). Den slutliga vinnaren avslöjas på Årets viltdag 20 augusti på Eriksberg Vilt & Natur.
Två av finalisterna har vunnit tävlingen tidigare år.
Finalister:
Färna Herrgård: ”Genom spännande följsamhet mot naturens och viltets kalendrar låter Färna herrgård råvarornas bästa få styra kvällens meny. Med märkbar stolthet över Bergslagens skafferi görs bonden och skogen till hjältar.”
Lux Dag för Dag (vinnare 2018). Juryns motivering lyder: ”Den kunniga personalen på Lux Dag för Dag visar sin säkerhet och stolthet över ett eget viltarbete i skog och mark när köket bjuder viltmat med både hetta och krämig textur. Närmare viltet än så här går inte att komma i huvudstaden.”
Restaurang Jord (vinnare 2020) med motiveringen: ”Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport, till mörning, styckning och tillagning. Den kunniga och pålästa personalen håller viltet på menyn året om.”
Information om tävlingen:
Totalt har 20 restauranger blivit nominerade till priset 2021 och noggrant utvärderats på plats av juryn. Priset ”Årets Viltkrog” tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling i sin verksamhet. Vinnaren presenteras på Årets Viltdag den 20 augusti 2021.
Av dessa vill juryn även lyfta fram tre nya vilda surpriser och påläggskrogar till Årets Viltkrog. Dessa tre har enligt juryn visat höga kvaliteter inom olika områden och som har förutsättningar att nå toppen framöver:
Cissi & Clara i Torvalla utanför Norrtälje
Virisen i Tärnaby
Wild river i Vindeln
-Det har varit ett tufft år för alla krogar och i Viltmatakademin gör vi vad vi kan för att uppmuntra dem som satsar seriöst på viltmat och allt det goda vi får från naturen, säger Katarina Klingspor, ordförande i Svenska Viltmatakademin. Vilt är en naturlig, nyttig och miljövänlig råvara som vi hoppas att allt fler ska kunna njuta av.
Juryn:
Gert Klötzke, mångårig ledare av Svenska Kocklandslaget. Årets Kock samt gästprofessor i gastronomi på Restauranghögskolan Umeå Universitet. Tillika hedersdoktor på Umeå universitet. Jägare och ledamot Svenska Viltmatakademin.
Anders Levén, restauratör i Stockholm, kokboksförfattare med inriktning mot framför allt viltkött. Jägare och ledamot i Svenska Viltmatakademin.
K-C Wallberg, restauratör i Stockholm, driver bland annat Gubbhyllan på Skansen. Kokboksförfattare, jägare och ledamot i Svenska ViltmatakademinSvenska Viltmatakademin som idag presenterar finalisterna i Årets Viltkrog 2021.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Viltmatakademin
Läs även: Årets viltkrog 2020
18 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"