Edsbacka krog öppnar i ny regi
Edsbacka öppnar igen för gäster lördagen den 22 maj 2021 och återgår då till det tidigare namnet Edsbacka Krog.
Ett ägarbyte ägde rum i december 2020 och en renovering har genomförts under vintern 2020/2021.
Silvia och Björn Johansson är Edsbacka krogs nya ägare.
Paviljongen Silvia på Edsbacka krog.
17 Maj 2021
Edsbacka krog, som tidigare hette Edsbacka Wärdshus, ligger vid Edsviken nära Edsbergs slott i Sollentuna. De nya ägarna Björn och Silvia Johansson berättar att allt är klart nu efter renoveringen och att man har haft öppet under ett par helger men att det från och med pingsthelgen kommer att vara öppet varje dag, utom måndagar.
– Nu har det varit stängt i ett och ett halvt år och jag köpte verksamheten i december. Det har varit ett stort intresse från Sollentunaborna som ville att det ska öppna igen, berättar Björn Johansson.
Det finns en stor uteservering och alla markiser och utemöbler är på plats.
– Jag tycker det är väldigt fint här med den omgivande slottsparken, uteserveringen kommer nog att locka många nu när sommaren kommer och paviljongen passar bra för abonnerade fester och bröllop. Det lustiga är att paviljongen hade redan namnet Silvia, precis som min fru heter, säger Björn Johansson med ett leende.
Egentligen var köpet av krogen inte planerat, men när han såg att Melanders annonserade ut den så slog han till. Björn Johansson och hans fru äger även Engelen i Gamla stan i Stockholm så att driva krog är inget nytt för dem.
– Melker Andersson hjälper mig som supervisor på Edsbacka krog, han har varit till stor hjälp med maten och köket inför öppningen. Annika Gelhaar är ny restaurangchef här och vi kommer att servera både luncher och middagar.
Sammanlagt så finns det ungefär 300 sittplatser.
– Sittplatser utomhus är ungefär 50–60 platser samt en loungeavdelning. I paviljongen, som rymmer ungefär 120 personer, har det varit fine dining och det kommer vi att fortsätta med - men vi lättar upp stilen lite och har även bistromöbler så att det blir lite blandat. Det är en krog för alla och inte bara fine dining lördag och söndag. Vi har försökt att hålla en rimlig prisklass på det hela, men med topp-mat ändå.
Inomhus är det ungefär 200 sittplatser.
– Men i pandemitider är det inte tal om att vara så många. Vi hoppas på en lättnad den första juni.
Engelen har varit känd för sin satsning på livemusik och även på Edsbacka kommer det att bjudas på musik vid olika tillfällen, och det är något han verkligen ser fram mot i och med lättnader i restriktionerna.
– Musikern Bengan Jansson har snickrat utebaren och han har fått satt sitt namn på den, han kommer stundtals att stå för underhållningen där. En annan sak som är ny är att vi ska öppna en liten inhägnad för hundar intill restaurangen. Många är ute och promenerar i slottsparken och där omkring, så det är bra att de kan ställa ifrån sig sina hundar där när de äter.
Krogen har en lång historia bakom sig, den grundades redan 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson som fått lov av kungen att bedriva värdshus där. Under de följande åren erbjöds även nattlogi där för vägfarande med stallplats och foder för deras hästar. 1872 upphörde verksamheten på grund av indraget serveringstillstånd som resulterade i ett minskat antal gäster. Därefter inrymde lokalerna en småskola och i slutet av 1800-talet fanns det även statarbostäder där.
1983 öppnade kocken Christer Lingström återigen restaurang i lokalerna, och namnet blev då Edsbacka krog. Lingström vann Årets Kock 1985 och Edsbacka fick sin första Michelin-stjärna 1992 och den andra 2000 och behöll den fram till 2009 när han lämnade Edsbacka.
– Han satte krogen på kartan, det här den första krogen i Sverige som fått två Michelin stjärnor, berättar Björn Johanson.
Därefter drevs restaurangen under namnet Edsbacka Wärdshus, men nu tar man tillbaka namnet Edsbacka krog.
Förutom lunch och middagsserveringar har det inför krogens nya era tagits fram bröllopsmenyer, festvåningsmenyer och det finns möjlighet till bokningar av event och specialarrangemang.
Text: Annika Rådlund Foto: Patrik Nordberg och Gustav Johansson
17 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kanelbullens historia
...och tips på hur man kan använda överblivna kanelbullar.
-
Nytt servicekoncept till Kista Science Tower
Nya restaurangen och konferensanläggningen beräknas öppna i maj 2025.
-
Lagerhaus lanserar ny satsning för företagskunder
Lagerhaus kommer att kunna erbjuda faktura direkt i butik samt beställningar online genom en ny e-handel för företag.
-
Ny guide för kaffe med mjölk
"Det finns regionala skillnader i hur vi svenskar dricker vårt kaffe med mjölk"
-
Ny miljömärkning Hållbar interiör
Hållbar interiör bygger på ett antal kriterier som rör allt från organisatoriska policyfrågor till inventarier.
-
Topplista: 20 största framtidsprojekten i Göteborg
Planerade byggprojekt för mångmiljardbelopp.
-
Ellen Lindegren vann sommeliertävlingen Lily Bollinger Award
"Det känns helt fantastiskt att nu få ett kvitto på att det jobb jag lagt ned lönat sig"