Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

​Vinnarna i Årets Viltkock och Årets Viltkrog 2020

 
​Vinnarna i Årets Viltkock och Årets Viltkrog 2020Årets Viltkock 2020 Johan Bjurström tillsammans medTorsten Mörner, ordf. Svenska Viltmatakademin och Gert Klötzke, juryns ordförande. fotograf Rolf Salomonsson. Johan Bjurström från Restaurang Gammelgården i Sälen korades till Årets viltkock 2020. Och till Årets Viltkrog 2020 har Restaurang Jord i Linköping utsetts.

-Det som gör det roligt att jobba med vilt, är att man vet att djuren levt ett bra liv i naturen. Det är mer hållbart att arbeta med vilt i dagens samhälle och jag önskar att fler människor ser viltköttets fördelar och att det hamnar på fler restauranger och butiker i framtiden. För att komma dit är tävlingen Årets Viltkock mycket betydelsefull, säger Årets Viltkock Johan Bjurström.

Oskar Gunnarsson, köksmästare och Andreas Landén, krögare från Restaurang Jord fick motta priset Årets Viltkrog 2020 med motiveringen: ”För sitt ambitiösa arbete med att låta hela naturen inkluderas i sin restaurang. Från hav till skog, från vilt till växtlighet”.

-Vi är oerhört glada över att få priset Årets Viltkrog 2020. Det stärker vårt hårda arbete med det vilda som vi brinner för. Vi arbetar hundra procent i säsong med det vilda. Menyerna ändras utifrån tillgängliga råvaror dag för dag. Kommer du som gäst till oss på Jord, får du veta menyn tidigast dagen innan. Och det är vi själva som förvaltar och fäller största delen av viltet som serveras på krogen, säger de glada vinnarna Oskar och Andreas.

Kampen om Årets viltkock avgjordes på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge och är ett samarbete mellan dem, Svenska Viltmatakademin, Mårdskog & Lindqvist AB och med stöd av Svenska Jägareförbundet.

I juryn; Gert Klötzke, Anders Levén, KC Wallberg alla kockar från Svenska Viltmatakademin, samt Jörgen Andersson Mårdskog & Lindkvist AB och Anna Gidgård, Redaktör Mer Mat.


Svenska Viltmatakademin
 
"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Svenska Jägareförbundet

 är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Svenska Jägareförbundet