Världens första VM för servitörer avgörs på Foodexpo
30 Jan 2020
När Foodexpo bjuder in till Nordens största livsmedelsmässa i MCH Messecenter Herning den 22-24 mars ska det trancheras, flamberas och öppnas champagneflaskor med sabel. Här kan besökarna se den allra första upplagan av VM för servitörer, arrangerat av Kokkelandsholdet og Kokke Forening Danmark (KF Danmark).
- Servitörerna har fört en något undanskymd tillvaro men det vill vi ändra på nu. Många tror att servitörsyrket enbart handlar om att placera tallrikar med mat framför restauranggäster, men i yrket ingår det så mycket mer. När man går på restaurang förväntar man sig att få en upplevelse, och det är i hög grad servitörerna som bidrar till att leverera denna upplevelse. Därför har vi valt att anordna en internationell tävling som lyfter fram servitörerna så att de får visa upp allt de bemästrar, berättar Uffe Nielsen, ordförande för Kokkelandsholdet og Kokke Forening Danmark (KF Danmark).
I Sverige har det tidigare arrangerats Årets servitör, som då har varit en tävling för svenska servitörer. Tävlingen arrangerades 2009-2017. I den danska tävlingen VM för servitörer så tävlar tio servitörer från olika länder. De har blivit inbjudna att delta i tävlingen som kommer att avgöras på mässans sista dag på scenen i hall E. Deltagarna får testa sina kunskaper om råvaror, sabrering och tranchering av fisk, medan deras vinkunskaper testas genom blindavsmakning. Servitörerna ska naturligtvis också visa att de kan erbjuda en unik service vid restaurangborden. Den som imponerar mest på juryn får bära med sig den första VM-bucklan hem.
- Det var ett helt naturligt val. Det arrangeras redan andra tävlingar på mässan, vilket skapar uppmärksamhet, så VM ska naturligtvis också arrangeras här, säger Uffe Nielsen
VM för servitörer avgörs parallellt med att Nordens bästa kock, Nordens bästa juniorkock och Nordens bästa servitör ska utses, vilket också avgörs på mässans tredje dag i hall E. Här står finalister från Danmark, Sverige, Norge, Island och Finland redo att briljera för att få kalla sig nordisk mästare.
Även Danmarks bästa kock och servitör utses på Foodexpo. Det sker redan på söndagen då mässan öppnar, då tio kockfinalister tävlar om att skapa den bästa trerättersmenyn, medan fem servitörtalanger tävlar om att ge den bästa servicen. Allt i ett försök att erövra de prestigefyllda titlarna Årets kock och Årets servitör.
- Det ger fantastiska synergier att samla tävlingarna på en plats. Det ger ökad uppmärksamhet, lyfter branschen och skapar en grogrund för innovation. Samtidigt är det en stor fördel rent publikmässigt eftersom branschen redan finns samlad på mässan. Vi ser otroligt mycket fram emot detta - och det kan publiken också göra, menar ordföranden.
Foodexpo äger rum den 22-24 mars i MCH Messecenter Herning, som fylls till brädden av inspirerande utställningar och nya trendområden, samtidigt som besökarna kan se fram emot ett stort och spännande aktivitetsprogram.
- Det var ett helt naturligt val. Det arrangeras redan andra tävlingar på mässan, vilket skapar uppmärksamhet, så VM ska naturligtvis också arrangeras här, säger Uffe Nielsen
VM för servitörer avgörs parallellt med att Nordens bästa kock, Nordens bästa juniorkock och Nordens bästa servitör ska utses, vilket också avgörs på mässans tredje dag i hall E. Här står finalister från Danmark, Sverige, Norge, Island och Finland redo att briljera för att få kalla sig nordisk mästare.
Även Danmarks bästa kock och servitör utses på Foodexpo. Det sker redan på söndagen då mässan öppnar, då tio kockfinalister tävlar om att skapa den bästa trerättersmenyn, medan fem servitörtalanger tävlar om att ge den bästa servicen. Allt i ett försök att erövra de prestigefyllda titlarna Årets kock och Årets servitör.
- Det ger fantastiska synergier att samla tävlingarna på en plats. Det ger ökad uppmärksamhet, lyfter branschen och skapar en grogrund för innovation. Samtidigt är det en stor fördel rent publikmässigt eftersom branschen redan finns samlad på mässan. Vi ser otroligt mycket fram emot detta - och det kan publiken också göra, menar ordföranden.
Foodexpo äger rum den 22-24 mars i MCH Messecenter Herning, som fylls till brädden av inspirerande utställningar och nya trendområden, samtidigt som besökarna kan se fram emot ett stort och spännande aktivitetsprogram.
Av: Annika Rådlund Källa: Foodexpo
30 Jan 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok