Svenska Konditorlandslaget är utsett
11 Maj 2021

Det nya Svenska Konditorlandslaget består nu av Frida Leijon, Josefine Pagander, Kalle Bengtsson och Fredrik Borgskog. Till den nya laguppställningen hör också två välmeriterade coacher, nämligen Anders Oskarsson och Ted Johansson. Ted är lagledare och kommer också sitta med i juryn under tävlingarna.
–Det är ett väldigt meriterat lag med mycket pannben vi går in med i år, vilket känns som en fantastisk start. Det ska bli väldigt kul att vara med på resan mot EM och kvalet till VM nu till att börja med. Det känns som att detta kommer att bli ett lag som hjälper och stöttar varandra för att nå framgång, vilket jag tror är väldigt viktigt i alla typer av lagtävlingar. Besluten vi tar, tar vi tillsammans och teamkänslan är oerhört viktig, säger Ted Johansson, lagledare och coach svenska Konditorlandslaget.
,
Den första tävlingen som laget genomför tillsammans blir Coupe du Monde de la Pâtisserie - European selection, eller European Pastry Cup som det också kallas. Tävlingen är meriterande för World Pastry Cup eller Coupe du Monde de la Patisserie som är det officiella namnet. Under European Pastry Cup 2022 ska laget under fem timmar skapa en glassdessert, en chokladtårta och en tallriksserverad dessert, en sockerskulptur samt en chokladskulptur.
Den 14 maj samlas laget för första gången för att gemensamt analysera regler och bilder från tidigare tävlingar. Detta för att vara så väl förberedda som möjligt inför den kommande intensiva träningsperioden. Under sommaren kommer ett tävlingstema för European Pastry Cup 2022, att utvecklas. När temat är satt inleds stenhårda träningar och förberedelser. Träningarna kommer att ske både enskilt och gemensamt när hela laget möts en gång i månaden.
FRIDA LEIJON
Den första lagmedlemmen blev Frida Leijon, som äger och driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala. Frida har jobbat i branschen som konditor i hela 15 år och har tunga tävlingsmeriter bakom sig, bland annat som vinnare av Årets Konditor 2016. Hon har också varit med och tävlat för Sverige i både European Pastry Cup (2014) och World Pastry Cup (2015).
KALLE BENGTSSON
Göteborgsbaserade Kalle Bengtsson är den andra medlemmen som blev klar för laget. Kalle vann Årets Konditor 2017 och var medlem i Svenska Kocklandslaget 2013-2018. Idag äger och driver han Konditori Kampanilen i Göteborg. Kalles ständiga lugn kommer att bli en värdefull egenskap i tävlingsköket.
JOSEFINE PAGANDER
Josefine är en ung tävlingsinriktad konditor från Fjällbacka som jobbar tillsammans med Frida på Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala. Josefine har också ett imponerande CV trots sin unga ålder och har bland annat tagit guld i SM-unga bagare (2020). Josefines noggrannhet, kreativitet och driv blir viktiga egenskaper att ha i laget inför kommande tävlingsperioder.
FREDRIK BORGSKOG
Den sista pusselbiten i laget blev Fredrik Borgskog från Leksand som kommer tillbaka till laget efter några års uppehåll. Fredrik, som idag driver det egna konditoriet, BORGSKOG, i Göteborg är en mångsysslare som jobbat som både kock, bagare, och konditor. Han har tidigare varit medlem i både Kocklandslaget och Konditorlandslaget, vunnit guldmedalj i Nordic Pastry Cup (2014) och tagit hem guldet i finalen i Valrhona C3 i New York (2016).
COACHER
Laget kommer också ha två coacher, Anders Oskarsson och Ted Johansson.
Ted Johansson har ett gediget CV med många yrkeserfarenheter att stoltsera med. Idag jobbar han på Tössebageriet och Gunnel & Rut. Hans tävlingsmeriter är också väldigt starka med bland annat två OS-guld och ett VM-guld med Svenska Kocklandslaget i bagaget.
Anders Oskarsson från Mönsterås är också coach för laget och han äger Nilssons Konditori i Oskarshamn. Anders är organiserad, kreativ och väldigt envis och har även han tunga tävlingsmeriter bakom sig, bland annat som Årets Konditor (2015). Anders har en stor erfarenhet av skulpturer och blev 2017 utsedd till World Pastry Chef of the Year av UIBC
Av: Annika Rådlulnd Källa och foto: Food & Friends
11 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.