Bartender från Scandic vann Bartender of the Year Sweden 2021
7 Maj 2021
Finalisterna fick i uppdrag att skapa en Johnnie Walker Black Label Whiskey Highball cocktail med temat Heritage. Sean baserade sin cocktail på minnen från barndomen då han som nioåring kom till Sverige från England, en flytt till ett nytt land med helt nya smakupplevelser. Läsken Trocadero blev en favorit och inspirerade honom att skapa det vinnande bidraget ”Läskeblask”, en cocktail med smaken av äpple och apelsin tillsammans med en lätt rökighet av Johnnie Walker Black Label.
Juryns motivering löd:
“Sean Eden presenterade sin Johnnie Walker Heritage Highball på ett personligt och professionellt sätt medan han delade med sig av en intressant historia kopplad till sin cocktail ”Läskeblask”. Han skapade en utomordentlig cocktail som framhävde smaken av Johnnie Walker på ett enkelt och elegant vis. Han visade verkligen prov på hårt arbete, kunskap, passion och äkta hantverk.”
World Class är en av världens största och mest prestigefyllda bartävlingar och inkluderar över 60 länder. Den svenska finalen är nu avgjord och Sean kommer att representera Sverige i den globala finalen i Madrid den 5-8 juli i år. Varje tävling har ett satt tema där deltagarna tävlar i olika kategorier och bedöms av några av de mest respekterade namnen inom bartendervärlden.
- Jag känner mig välsignad och stolt över att få representera Sverige i World Class Global 2021. Det har varit en ära att få vara en del av denna tävling med så otroligt talangfulla bartenders och jury. Det ligger stark passion och mycket historia bakom min cocktail ”Läskeblask”. Jag är oerhört glad över att det framgått, säger Sean Eden.
”Läskeblask” serveras numera i bar Americain på hotell Haymarket by Scandic som ligger vid Hötorget i Stockholm.
Drinkreceptet på Läskeblask
50 ml Trocadero-syrup
200 ml kallpressad äppeljuice
100 ml sodavatten
0,5 g äppelsyra
Gör så här:
Kolsyra läsken i två omgångar. Använd en kolsyrepatron och låt sedan drycken vila i kylen 15 min. Tillsätt sedan en till patron och lägg i kylen 30 min. Häll sedan upp läsken i en glasflaska och sätt på kapsyl.
250 g björksocker (xylitol)
200 ml kallpressad äppeljuice
100 g havtorn
0,7 g citronsyra
Zest från en hel apelsin
3 rökta och torkade klyftor rött äpple
Lägg allt i en vakuumpåse och töm på luft.
Tillaga sous vide på 58 grader i 12 timmar, finsila och låt kallna kylen.
Av: Annika Rådlund Källa: Scandic hotels och Diageo
Porträttfoto: Anton Näslund
7 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"