Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så vill svenskarna resa efter pandemin

 
  • Bara 7% vill åka på en stadssemester, enligt Bookin.coms senaste undersökning.

    Bara 7% vill åka på en stadssemester, enligt Bookin.coms senaste undersökning.

  • 64% av svenskarna ser fram emot att semestra inrikes och upptäcka lokala smultronställen.

    64% av svenskarna ser fram emot att semestra inrikes och upptäcka lokala smultronställen.

Föregående
Nästa
 
En ny undersökning från Booking.com visar att när restriktionerna hävs kommer resenärer sannolikt resa i närheten av hemmet och omvärdera sina resedrömmar.

För många har livet kanske känts som om det varit på "paus" under ett tag, och restriktioner och resebegränsningar har blivit det normala till följd av covid-19. Samtidigt ser vi hoppfullt på framtiden och vi alla hoppas att snart kunna återgå till hur vi levde tidigare.

 Booking.com har genomfört en global undersökning bland fler än 28 000 resenärer från 28 olika länder och områden för att få inblick i vad resenärer ser mest fram emot när restriktionerna hävs. Återföreningar med nära och kära prioriteras högt av svenska resenärer där 77% av svenskarna ser fram emot att träffa familjemedlemmar och 73% ser fram emot att träffa vänner. Nästan lika många svenskar (64%) ser fram emot att semestra inrikes och upptäcka lokala smultronställen. 

De som är mest entusiastiska inför att resa inrikes när restriktionerna hävs är argentinare (83%), italienare (82%) och ryssar (82%). Två av fem svenskar (42%) planerar att resa bort så långt som möjligt när reserestriktionerna hävts. De som är mest angelägna att resa långa sträckor är resenärer från Israel (49%), Nederländerna (45%), Ryssland (46%) och Kina (43%).

Omprövade resplaner
Reseuppehållet har dock förändrat många resenärers planering och över hälften (56%) planerar nu att undvika att resa till vissa länder och har tagit bort dem från sin "bucket list". De som mest sannolikt kommer ändra sina resplaner är resenärer från Thailand (78%), Australien (67%) och Nya Zeeland (67%). För vissa har reseuppehållet gjort att man fått nya perspektiv, och för andra har det gett tid att planera framtida resor som de har sett fram emot. 34% av svenskarna har lagt den extra tiden hemma på att planera framtida resor. Resorna är inte bara noggrant planerade, utan resenärerna har också har sparat extra semesterdagar. Drygt en tredjedel av svenskarna (35%) har sparat extra semesterdagar som de kan njuta av på en längre resa när det blir möjligt.

När det kommer till resedrömmar inför nästa semester är sex av tio (63%) övertygade om att de kommer att kunna gå till stranden under sommaren 2021, och 23% säger att en avkopplande strand- eller sparesa kommer att vara den första typen av resa de väljer att göra när det är möjligt igen.

Resenärer från Kroatien (83%), Danmark (78%) och Nya Zeeland (77%) ser mest fram emot att känna sanden mellan tårna. Avkoppling på resan är viktigt för resenärerna efter ett ansträngande år, och endast 6% planerar att boka en aktiv semester – och bara 7% vill åka på en stadssemester.
Undersökningsmetod
Undersökningen beställdes av Booking.com och utfördes bland ett urval av vuxna som planerar att resa under de kommande 12 månaderna. Totalt deltog 28 042 personer från 28 länder och områden, med strax över tusen personer från varje deltagande land. Deltagarna genomförde en onlineenkät i januari 2021.

Av: Annika Rådlund Källa: Booking.com

Taggar

Hotell Nyheter