"Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre"
17 Maj 2021
– Läget är avsevärt bättre än i fjol, men det säger kanske mest om hur otroligt illa det var då. Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre med en starkare sommar och någon form av normalisering framåt hösten, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
I april 2019 hade svenska hotell 1 483 miljoner kronor i logiintäkter, en siffra som under samma månad i fjol skrevs till blygsamma 260 miljoner kronor. Det visar helt ny data från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare bearbetat.
Årets april visar på logiintäkter på 555 miljoner kronor, vilket innebär en fördubbling mot i fjol – men likväl ett dramatiskt tapp på 63 procent jämfört med 2019.
Även i Stockholms län är trenden snarlik. Där skrevs aprilsiffrorna till 583 miljoner 2019, 70 miljoner 2020 och 143 miljoner 2021. Det innebär att hotellen i Stockholm förlorat 75 procent av intäkterna jämfört med april 2019.
– Mycket talar för att våren och sommaren blir bättre än i fjol, men det handlar ändå om en spillra av de intäkter som en gång fanns. Läget kommer ljusna i takt med att vaccineringen genomförs. Men det kan ta tid och därför behöver politiken vara beredda på uthållighet i stöden, säger Stefan Westerberg.
Beläggningen på svenska hotell var 26 procent i april 2021. Det ska jämföras med endast 12 procent samma månad i fjol och 59 procent i april 2019.
För hotellen i Stockholms län var motsvarande siffror 20 procent i april 2021, 10 procent april 2020, och 62 procent i april 2019.
– Nu rör det sig åt rätt håll och det är bra. Samtidigt måste regeringen vara vaksam på att det här är verksamheter haft kris i över ett års tid och överväga att sänka kravet på 30 procents omsättningstapp för att få ta del av omställningsstödet. Det kan bli problematiskt om redan svaga företag hamnar i ett läge där man går dåligt, men inte tillräckligt dåligt för att beviljas stöd, säger Stefan Westerberg.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms Handelskammare
17 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Så serverar du Blossa 24 enligt Blossas Chief Blender
Smaken på årets Blossa är:
-
Internationell kedja har öppnat sitt första hotell i Sverige
"Detta är i linje med vårt strategiska fokus på hållbar tillväxt och ambition"
-
Höstens restetrender
"Svenskarnas höstresor speglar en önskan att förena nya äventyr med bekanta destinationer"
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"