"Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre"
17 Maj 2021
– Läget är avsevärt bättre än i fjol, men det säger kanske mest om hur otroligt illa det var då. Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre med en starkare sommar och någon form av normalisering framåt hösten, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
I april 2019 hade svenska hotell 1 483 miljoner kronor i logiintäkter, en siffra som under samma månad i fjol skrevs till blygsamma 260 miljoner kronor. Det visar helt ny data från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare bearbetat.
Årets april visar på logiintäkter på 555 miljoner kronor, vilket innebär en fördubbling mot i fjol – men likväl ett dramatiskt tapp på 63 procent jämfört med 2019.
Även i Stockholms län är trenden snarlik. Där skrevs aprilsiffrorna till 583 miljoner 2019, 70 miljoner 2020 och 143 miljoner 2021. Det innebär att hotellen i Stockholm förlorat 75 procent av intäkterna jämfört med april 2019.
– Mycket talar för att våren och sommaren blir bättre än i fjol, men det handlar ändå om en spillra av de intäkter som en gång fanns. Läget kommer ljusna i takt med att vaccineringen genomförs. Men det kan ta tid och därför behöver politiken vara beredda på uthållighet i stöden, säger Stefan Westerberg.
Beläggningen på svenska hotell var 26 procent i april 2021. Det ska jämföras med endast 12 procent samma månad i fjol och 59 procent i april 2019.
För hotellen i Stockholms län var motsvarande siffror 20 procent i april 2021, 10 procent april 2020, och 62 procent i april 2019.
– Nu rör det sig åt rätt håll och det är bra. Samtidigt måste regeringen vara vaksam på att det här är verksamheter haft kris i över ett års tid och överväga att sänka kravet på 30 procents omsättningstapp för att få ta del av omställningsstödet. Det kan bli problematiskt om redan svaga företag hamnar i ett läge där man går dåligt, men inte tillräckligt dåligt för att beviljas stöd, säger Stefan Westerberg.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms Handelskammare
17 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok