Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Andelen sökta likviditetslån av företag sjunker efter veckor på rekordhöga nivåer

 
Andelen sökta likviditetslån av företag sjunker efter veckor på rekordhöga nivåerAndelen ansökningar från företag inom hotell- och restaurangverksamhet hade sin topp runt vecka 13. Ny  statistik från Lendo visar att andelen ansökta lån ämnade att finansiera likviditet är ovanligt hög för sjätte veckan i rad. Andelen har skiftat mellan 30-40 %, men tendenser finns nu till ett trendbrott där den nu sjunker.

Lånejämförelsetjänsten Lendo har uppdaterat sin kartläggning över företag som just nu söker lån. Det lånesyfte småföretagare har angivit under vecka 17 när de ansökt om företagslån var andelen ämnade för likviditetsfinansiering 28%. Det är sjätte veckan i rad som cirka var tredje företagare anger att likviditetsfinansiering är en anledning till att de söker ett företagslån. Därmed verkar toppen vara nådd runt vecka 12 och andelen sjunker igen till förmån för expansionsrelaterade syften som ökar till normala nivåer.

- Vi ser i vår data att andelen ansökta likviditetslån från småföretag ligger kvar på en ovanlig hög nivå kring 30 % sedan sex veckor tillbaka, men nu verkar toppen vara nådd. En minskad andel ansökningar för likviditetslån kan tyda på att många småföretagare tror att det är svårt att beviljas finansiering för likviditet och därför anger att pengarna ska användas till något annat. Det kan även vara så att behovet av likviditetsfinansiering minskar till förmån för andra finansieringsbehov, säger Amir Omed.

Fördelningen av andelen ansökningar mellan olika branscher visar att företag inom byggverksamhet generellt har ökat sedan krisen slog hårt mot ekonomin i Sverige runt vecka 8. Andelen ansökningar från företag inom hotell- och restaurangverksamhet hade sin topp runt vecka 13 med 18 % i andel, för att sedan gå ner igen. 
Om Lendo

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån och har funnits på den svenska marknaden sedan 2007. Lendo följer utvecklingen på veckobasis och presenterar löpande siffror som ger en indikation på hur konjunkturen för småföretag förändras i spåren efter utbrottet av Covid-19.Av: Annika Rådlund Källa: Lendo