Fler kontroller av Stockholms krogar med anledning av Covid-19
24 Apr 2020
Idag höll inrikesminister Mikael Damberg en pressträff tillsammans med Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr och Per Follin, smittskyddsläkare och chef vid Smittskydd Stockholm där man gick igenom problematiken med att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte alltid följs nu när det blivit fler som vistas på uteserveringarna.
Det är restaurangerna själva som måste se till att gästerna inte är för nära varandra. Anna König Jerlmyr som är finansborgarråd i Stockholms stad menar att nu måste tillsynen gå in i en ny fas.
- Hundratals inspektioner har genomförts på de femtonhundrauteserveringar som finns i Stockholms stad, men fortfarande finns restauranger som får återkommande kritik.
Hon menar att de som inte sköter sig kan tvingas att stänga. På frågan varför inte förbud mot alla resturanger införs så menar hon att de som sköter sig måste få fortsätta att hålla öppet.
Det är kommunerna som står för kontrollerna och de uppmanas nu redovisa för hur riktlinjerna följs, de kan dock inte stänga ner en restaurang som inte följer riktlinjerna utan de får först en anmärkning och sedan går detta vidare till Smittskydd Stockholm. De i sin tur kan stänga ner verksamheten om det inte krogen åtgärdar det som de har fått anmärkning på. Det kan handla om att bord står för tätt och att det är för många som trängs och är tätt ihop på liten yta.
Omkring 200 tillsynsbesök har gjorts hittills i Stockholm och ingen har ännu tvingats stänga ner. Det går att överklaga en stängning, efter att man har åtgärdat problemet.
Av: Annika Rådlund
24 Apr 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans