Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Fler kontroller av Stockholms krogar med anledning av Covid-19

 
Fler kontroller av Stockholms krogar med anledning av Covid-19Presskonferens angående den rådande situationen på många uteserveringar direktsändes idag på SVT.

Med värmen som har varit de senaste dagarna så har fler anmälningar om trängsel på Stockholms uteserveringar rapporterats in. Med anledning av detta kommer nu fler kontroller att göras både dag-, kväll- och nattetid.

Idag höll inrikesminister Mikael Damberg en pressträff tillsammans med Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr och Per Follin, smittskyddsläkare och chef vid Smittskydd Stockholm där man gick igenom problematiken med att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte alltid följs nu när det blivit fler som vistas på uteserveringarna.

Det är restaurangerna själva som måste se till att gästerna inte är för nära varandra. Anna König Jerlmyr som är finansborgarråd i Stockholms stad menar att nu måste tillsynen gå in i en ny fas.

-  Hundratals inspektioner har genomförts på de femtonhundrauteserveringar som finns i Stockholms stad, men fortfarande finns restauranger som får återkommande kritik.

Hon menar att de som inte sköter sig kan tvingas att stänga. På frågan varför inte förbud mot alla resturanger införs så menar hon att de som sköter sig måste få fortsätta att hålla öppet. 

Det är kommunerna som står för kontrollerna och de uppmanas nu redovisa för hur riktlinjerna följs, de kan dock inte stänga ner en restaurang som inte följer riktlinjerna utan de får först en anmärkning och sedan går detta vidare till Smittskydd Stockholm. De i sin tur kan stänga ner verksamheten om det inte krogen åtgärdar det som de har fått anmärkning på. Det kan handla om att bord står för tätt och att det är för många som trängs och är tätt ihop på liten yta.

Omkring 200 tillsynsbesök har gjorts hittills i Stockholm och ingen har ännu tvingats stänga ner. Det går att överklaga en stängning, efter att man har åtgärdat problemet.
Av: Annika Rådlund