Fler kontroller av Stockholms krogar med anledning av Covid-19
24 Apr 2020
Idag höll inrikesminister Mikael Damberg en pressträff tillsammans med Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr och Per Follin, smittskyddsläkare och chef vid Smittskydd Stockholm där man gick igenom problematiken med att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte alltid följs nu när det blivit fler som vistas på uteserveringarna.
Det är restaurangerna själva som måste se till att gästerna inte är för nära varandra. Anna König Jerlmyr som är finansborgarråd i Stockholms stad menar att nu måste tillsynen gå in i en ny fas.
- Hundratals inspektioner har genomförts på de femtonhundrauteserveringar som finns i Stockholms stad, men fortfarande finns restauranger som får återkommande kritik.
Hon menar att de som inte sköter sig kan tvingas att stänga. På frågan varför inte förbud mot alla resturanger införs så menar hon att de som sköter sig måste få fortsätta att hålla öppet.
Det är kommunerna som står för kontrollerna och de uppmanas nu redovisa för hur riktlinjerna följs, de kan dock inte stänga ner en restaurang som inte följer riktlinjerna utan de får först en anmärkning och sedan går detta vidare till Smittskydd Stockholm. De i sin tur kan stänga ner verksamheten om det inte krogen åtgärdar det som de har fått anmärkning på. Det kan handla om att bord står för tätt och att det är för många som trängs och är tätt ihop på liten yta.
24 Apr 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"