Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så många inom hotell- och restaurang är berörda av varsel om uppsägning

 
Så många inom hotell- och restaurang är berörda av varsel om uppsägning16 708 personer är berörda av varsel om uppsägning inom hotell- och restaurang. Arbetslösheten i landet ökar i snabb takt och är nu uppe i 8,0 procent. Antalet personer som varslas om uppsägning har dämpats under den senaste veckan.

Mellan den 13 och 19 april har totalt 13 190 personer skrivit in sig som arbetslösa vilket är 8 189 fler än samma vecka 2019. Det innebär att det under förra veckan fanns 409 257 inskrivna arbetslösa. Sedan första mars har 95 445 personer skrivit in sig som arbetslösa.

Antalet personer som är berörda av varsel om uppsägning inom hotell- och restaurang (registreringar under perioden 1 mars till 19:e april) är 16 708.

–  Effekterna av inbromsningen på arbetsmarknaden är tydlig med ett stort antal personer som blir uppsagda och arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Efterfrågan på arbetskraft har stannat upp nästan helt i vissa branscher som hotell- och restaurang samtidigt som behovet är stort inom vård och omsorg och inom gröna näringar som skogsarbetare och bärplockare.

Hon tipsar att  finns det en samlingssida i Platsbanken med annonser från arbetsgivare med akut behov av personal.

- Krisen kommer att påskynda strukturomvandlingen. Rådet till de som blir arbetslösa är att söka de jobb som finns och att uppdatera sin kompetens för att vara redo att ta de jobb som kommer när krisen är över, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.Av: Annika Rådlund Källa: Arbetsförmedlingen
Foto: Getty Images