Stellagalans kvinnliga kockar intar Kockarnas Krog på Stockholm Food & Wine
6 Nov 2019
Kockarnas Krog är bara öppen under Sthlm Food & Wine, 8-10 november på Stockholmsmässan och även i år är det Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, som är teamledare. Han har i samarbete med Stellagalan samlat några av Sveriges mest meriterade kvinnliga kockar som står för årets meny som har lite extra fokus på hållbarhet:
Louise Johansson, kock på Lilla Spinneriet i Göteborg, finalist i Årets Kock 2019, vinnare av Årets Mästerkock 2011.
Malin Söderström, driver Moderna Museets restaurang, vinnare av Stellagalans hederspris 2019.
Frida Nilsson, head chef för restaurang MJ’s i Malmö, Årets Stellakock 2019.
Maria Printz, sörmländsk matentreprenör, Årets Stellabagare 2018.
Stellagalans syfte är att synliggöra meriterade och ambitiösa kvinnor inom svensk gastronomi, och arbetar för en jämställd restaurangbransch. Fredrik Eriksson har från starten 2016 stöttat Stellagalan:
– Stellagalan visar att det finns många kvinnor som på ett betydelsefullt sätt bidrar till vår näring, inte bara de som lagar mat. För mig har det alltid varit en självklarhet att restaurangbranschen ska spegla samhället i stort, vad gäller könsfördelning, kulturell bakgrund med mera.
En årets matkreatörer på Kockarnas Krog, som även prisats på Stellagalan, är matentreprenören och bagaren Maria Printz från Stallarholmen vars bidrag är en lika läcker som lyxig ”Sörmlandssmörgås”:
En årets matkreatörer på Kockarnas Krog, som även prisats på Stellagalan, är matentreprenören och bagaren Maria Printz från Stallarholmen vars bidrag är en lika läcker som lyxig ”Sörmlandssmörgås”:
– Jag vill lyfta fram lokala sörmländska råvaror. Brödet är mitt eget Sörmländska bryggarbröd, där en av ingredienserna är drav som är en restprodukt vid öltillverkning som vanligtvis slängs. Ett bra exempel på återbruk! I övrigt har jag utgått från råvaror som är i säsong, som rostade betor, lufttorkad vildsvinsskinka, och en remoulad gjord på Sörmlands signaturråvara äpplen.
Förutom Sörmland representerar hon även Stellagalan.
– Stellagalan är ett jätteviktigt initiativ, vi behöver bli fler kvinnor på ledande positioner inom alla områden av svensk gastronomi. Att många kvinnor hoppar av sin yrkesbana på grund av att branschen är för enkönad är ett stort problem. Det har också konstaterats att kök med hög jämställdhetsnivå även blir mer framgångsrika.
Sthlm Food & Wine
Sthlm Food & Wine är Nordens största mat- och dryckesevent Sthlm Food & Wine 2019 äger rum 8-10 november på Stockholmsmässan. Här finns många av Sveriges mest framstående kockar och matprofiler på plats och det erbjuds spännande provsmakningar av mat, vin och annan dryck. Parallellt med Sthlm Food & Wine går mässan Allt för hälsan.
Av: Annika Rådlund Källa: Stockholmsmässan
6 Nov 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.