Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Petter Stordalen köper Ving

 
Petter Stordalen köper VingPetter Stordalen och Magnus Wikner, Koncernchef Vinggruppen. Hotellmagnaten Petter Stordalen tar tillsammans med investerare över resebolaget Ving efter brittiska resebolaget Thomas Cooks konkurs.
- I dag är en stor dag för en man som älskar resebranschen, säger Petter Stordalen.

Nu står det alltså klart att det blir det Stordalen-kontrollerade Strawberry Group tillsammans med Altor Fund V (Altor) och TDR Capital som blir nordiskt majoritetsägande av verksamheten i Vinggruppen med totalt 2 300 anställda i Ving, Spies, Tjäreborg och Thomas Cook Airlines Scandinavia. Det presenterades idag vid en presskonferens i Stockholm, 

- Jag är oerhört glad över att Stordalen, Altor och TDR blir våra nya ägare. De nya ägarnas stora branscherfarenhet och finansiella styrka kommer att ge oss den långsiktiga stabilitet vi behöver samt helt nya möjligheter att utveckla vårt kunderbjudande framöver. Affären betyder också att jobben för de drygt 2 300 personer som jobbar inom Vinggruppen, inklusive vårt flygbolag, räddas. Jag vill rikta ett stort tack till alla våra gäster som visat oss ett enormt stöd under de senaste veckorna. Tillsammans med de nya Nordiska ägarna ska vi nu fortsätta ge våra gäster de bästa veckorna på året, säger Magnus Wikner Koncernchef Vinggruppen.

- I dag är en stor dag för en man som älskar resebranschen. Vinggruppen i Norden har skapat en portfölj med starka nordiska varumärken, och är idag själva kronjuvelen bland nordiska researrangörer. Därför är jag otroligt stolt över att vi tillsammans med två solida partners har landet i en lösning som gör att vi nu kan säkrar framtiden för dessa bolag och inte minst, att de 400 000 människor som redan har bokat höst- vinter-och sommarsemestrar genom Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter nu kan genomföra resan, säger den nye ägaren, Strawberry Groups Petter Stordalen. 

Han menar också att resenärerna kan känna sig trygga med sina befintliga och kommande bokningar.
 - Detta avtal betyder först och främst förutsägbarhet och trygghet för kunderna och personalen och med ett starkt och långsiktigt nordiskt ägarskap får Vinggruppen nu förutsättningarna de behöver för att göra det de är bäst på: nämligen att skapa unika upplevelser för sina gäster och ge kunderna deras “bästa veckor på året”,   
 
- Vinggruppen är en fantastiskt fin verksamhet med god lönsamhet som har hamnat i en mycket olycklig situation. De är idag marknadsledare inom semesterresor, tack vare egna koncept som Sunwing och Sunprime och har dessutom varit ledande i omställningen mot online-bokningar. Genom en finansiell rekonstruktion kommer vi som nya ägare tillsammans med övriga finansiärer säkerställa cirka 6 miljarder i likviditet och garantier. Det säkrar verksamheten och skapar en stabil bas för den framtida utvecklingen, säger Harald Mix, partner på Altor.

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget och TDR Capital resterande 20 procent. All verksamhet kommer att flyttas över till en ny koncern, där affären innebär en kombination av köp av hela bolag eller tillgångarna i vissa bolag från Vinggruppens tidigare juridiska struktur. Rent tekniskt betyder det att några av de svenska bolagen nu kommer att sättas i konkurs, för att all verksamhet därefter direkt ska kunna tas över av den nybildade koncernen, skapat av de nya ägarna.

 Köpet inkluderar all pågående verksamhet och har ingen påverkan på Vinggruppens gästers nuvarande eller kommande resor. I praktiken innebär det att Ving Sverige (och även Thomas Cook Northern Europe och Thomas Cook Nordic Holding) nu sätts i konkurs för att all verksamhet därefter direkt ska kunna tas över av den nybildade koncernen, förutsatt att konkursförvaltarna accepterar budet. All verksamhet och personal beräknas vara flyttad till och leva vidare i det nya bolaget inom det närmsta dygnet.Av: Annika Rådlund Källa: Strawberry  Group

Taggar

Hotell Nyheter