Stars du Nord - ny gastronomisk festival Stockholm
30 Jun 2021
Stars du Nord är en gastronomifestival som kommer att arrangeras årligen i ett av de nordiska länderna. Den första upplagan går av stapeln i Stockholm i oktober 2021. Under tre dagar samlas Nordens främsta stjärnkockar, vinmakare och foodtech-bolag med målsättningen att marknadsföra det nordiska köket och den nordiska matmodellen som världsledande inom hållbarhet.
– Vi behöver alla ta vårt ansvar och bidra till en bättre och hållbar gastronomisk framtid. Att respektera råvaror och dess ursprung – en logisk gastronomi har från dag ett varit en del av vår filosofi på Gastrologik. Ett initiativ som Stars du Nord tas såklart emot med öppna armar. Tillsammans gör vi skillnad och det är av största vikt att vi i Norden står enade för att fantastisk mat och dryck kan och bör göras med respekt för vår framtid, säger Anton Bjuhr, stjärnkrögare på restaurang Gastrologik.
Under tre dagar, 25-27:e oktober, arrangeras digitala think tanks, master classes, test labs och pop up-poddar med inbjudna matprofiler, kockar, vinmakare och foodtech-bolag från hela Norden. Initiativtagaren till projektet är fine dining-byrån Swede Concept. Festivalens ändamål är att vidareutveckla och marknadsföra den nordiska matmodellen med hållbarhet och matsvinn i fokus, samt ge de nordiska stjärnkockarna och vinproducenterna synlighet på en internationell plattform.
– Pandemin har haft förödande konsekvenser för branschen, men nu är det hög tid att blicka framåt. Vi hoppas att Stars du Nord och Nordens stjärnkockar kan bidra till att lyfta ”The Nordic Food Concept” och vår medvetna gastronomi som förebild och inspirera till en hållbar utveckling på global nivå. Världen blickar mot norr för svar, nu ska vi se till att leverera dem, säger Caroline Thörnholm, grundare och VD för Swede Concept.
Samtliga programpunkter och information om locations, kockar, deltagare och sponsorer kommer att offentliggöras löpande fram tills att festivalen äger rum.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Swede Concept
30 Jun 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Så mycket ökade logiintäkterna i sommar
"Sverige som turistland har verkligen levererat i sommar"
-
Drinkrecept: Apple tree av barchefen på Grand Hotel Saltsjöbaden
Drinken serveras i ett kylt coupeglas för att ge känslan av en äppelblomma som precis öppnat upp.
-
Local chef´s corner och 30 food trucks på Way Out West
Satsar på festivalmat utöver det vanliga
-
Ramundberget arrangerar gratis matlagningskurs för ungdomar
"Vi gör detta av flera skäl"
-
Scandic Ariadne totalrenoveras
Bygger relaxavdelning och skybar på sjuttonde våningen
-
Konkursvåg väntas inom flera branscher i höst
"Konkurser ligger på rekordlåga nivåer nu men förväntas öka under hösten"
-
Nytt samarbete för att återvinna textilier från hotell- och restaurangbranschen
"Processen kombinerar avfallet med skogsråvara"