Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Restriktionerna lättar - reglering av öppettider tas bort

 
Restriktionerna lättar - reglering av öppettider tas bortSittande förtäring gäller, men ingen begränsning av storlek på sällskap på uteserveringar från och med 1 juli. Under dagens presskonferens från regeringen och Folkhälsomyndigheten så meddelades det att restriktionerna kommer att lätta från och med torsdag 1 juli, helt enligt planerna.

-Vi ser att utvecklingen går åt rätt håll. Från den första juli tar vi nästa stora steg mot att avveckla restriktionerna och öppna upp samhället. Så från 1 juli så gäller nästa steg, förklarade kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Sittande förtäring gäller och nu kan restaurangerna gå tillbaka till sina ordinarie öppettider. 
- Det är sittande förtäring och avstånd mellan borden som gäller, sa generaldirektör Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Amanda Lind förklarade också att man nu kommer att kunna ta hänsyn till lokaler, med hur många som kan vistas i den.
- Så att de som deltar i ett arrangemang ska kunna hålla avstånd. Både vid in- och utgång, vid toaletter, serviceställen, serveringsställen under arrangemanget.

- Folkhälsomyndighetens vill betona att vi måste fortsätta att vara försiktiga och hålla avstånd, även om smittspridningen har gått ner. 57 procent av alla vuxna har nu fått sin första dos, det är väldigt bra, sa Johan Carlson.

Han förklarade att från och med 1 juli kan fler träffas även utanför den egna kretsen, men att fortsatt försiktighet gäller.- iakta distans, tvätta händerna och träffas utomhus.


På serveringsställen:
Regleringen av öppettiderna tas bort från 1 juli

Ingen begränsning på storlek på sällskap på uteserveringar.

Nya nivåer på hur många som kan vara med på mässor, konserter och så vidare.

Kvar: Sittande förtäring och en meters avstånd mellan sällskap gäller ute och inne.

Ökning inomhus till max 8 personer per sällskap.Storlek på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med 1 juli, nivå 2:
Från och med den 1 juli tillåter regeringen fler personer att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Hur många som får delta beror på om sammankomsten sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser. Särskilda regler gäller vid evenemang utomhus som delats upp i sektioner. Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster, som privata fester, i hyrda lokaler höjs till max 50.

Individer bör även i fortsättningen stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt, hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel. Alla verksamheter i Sverige ska fortsatt vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.

– Vi uppmanar alla att ses utomhus så mycket som möjligt och att undvika trängsel och större fester. Alla bör fortsätta att hålla avstånd i offentliga miljöer. Om vi fortsätter så här kommer vi att gå in i hösten med i ett bra läge och kan fortsätta att ta bort restriktioner, sa Johan Carlson.

På frågan hur det kommer att se ut framöver svarade socialminister Lena Hallengren så här:

- Ambitionen är att kunna hålla de tider, att steg 3 träder i kraft den 15 juli och steg 4 och 5 i september. Som det ser ut nu så ser det ut som vi håller oss till önskat scenario.

Av: Annika Rådlund  Foto: Getty Images