Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ny föreskrift till restauranger: "Bordsservering och glest mellan borden"

 
Ny föreskrift till restauranger: Bordsservering och glest mellan bordenAnders Wallensten som är biträdande statspeidiomiolog på Folkhälsomyndigheten meddelade om den nya restaurangföreskriften idag. Idag meddelade Folkhälsomyndigheten på sin direktsända pressträff att restauranger ska använda sig av bordsservering och ha glest mellan borden för att minska smittspridning av Covid-19.

– Det nya idag är egentligen att det har tagits fram en föreskrift som det antagligen beslutats om idag, som gäller restauranger och caféer och liknande. Det är att alla de här verksamheterna ska göra en riskbedömning och vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

Han förklarar att en av huvudpunkterna gäller sättet att servera på.

– Från och med nu gäller bordsservering, det ska inte vara stående gäster och liknande, eller avhämtning, för att på det sättet få ner antalet besökare i lokalen då, för det ska finnas bord till dem att sitta ner. Trängsel ska generellt undvikas och man ska glesa ut mellan borden. Det här ska då följas upp om de inte sköts av smittskyddsläkarna delvis med stöd av kommunen.

Utdrag från reglerna:
Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
Endast bordsservering är tillåten, inte stående servering vid barer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor. Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.


Han berättar också vad som sagts tidigare i veckan vad gäller skidanläggningar om inställda after-ski och inte ha gondolliftar igång.

–  Vi har ett antal åtgärder för att minska snabb spridning. Det är bland annat åtgärder för resor, om man tillhör en riskgrupp om man verkligen ska resa och om man verkligen ska ta emot besök. Om man insjuknar kan man ta hand om sig då och finns det resurser på mindre ställen och så vidare. Av de här skälen anser vi att vi ska vi fundera på om resor är nödvändigt.

Så här ser läget ut idag i siffror:
–  Smittspridning pågår alltjämnt med 340 000 fall i världen, det är 15000 avlidna  i världen som har registrerats och Europa är epicentrum. 2272 fall i Sverige där 36 har avlidit och smittspridningen har ökat. 115 patienter IVA vårdas för tillfället i Sverige.


Här kan du läsa om föreskriften och de allmäna råden till restauranger, caféer mm

(Denna föreskrift träder i kraft den 25 mars 2020 och gäller som längst till och med 31 december 2020).

Av: Annika Rådlund