Årets konditor avgörs idag på Bak- & Chokladfestivalen
11 Okt 2019

Fem av landets skickligaste konditorer har tagit sig vidare till final i Årets Konditor 2019. Under de två dagarna som tävlingen pågår kommer de att utmana varandra, inför publik och jury. Även i år är konkurrensen hård om den ärofyllda titeln Årets Konditor 2019 –svensk mästare för professionella konditorer.
Årets tema
Med temat De fyra elementen i fokus ska finalisterna genomföra olika delmoment: en tårta, en tallriksdessert samt ett "Mignardise-fat" med fyra olika komponenter – två olika petit fourer och två olika praliner. Tävlingsbidragen bedöms av en jury utifrån smak, utseende, kreativitet och hantverk. Finalisterna har sammanlagt tio timmar på sig.
– Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, arrangör av Årets Konditor.
Finalisterna i Årets Konditor 2019 är:
Sara Nilsson, Göteborg, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers.
Claudia Chindea, Göteborg, konditor på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori.
Isabella Westergren, Stockholm, konditor på Hotell At Six.
Jimmy Wollberg, Göteborg, driver chokladbutiken Berzelii Choklad samt arbetar som konditorlärare i gymnasiet och på yrkeshögskolan.
Joel Lindqvist, Malmö, driver konditoriet Mat & Chokladstudion.
Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland andra stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och kommentera finalen. Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson i spetsen.
Tid: 10 och 11 oktober.
Plats: Tävlingsområdet, längst ner i Hall B
Om Årets Konditor
Årets Konditor 2019 arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10–11 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Klockan 15.00 den 11 oktober avslöjas vem som vinner.
Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, och får en vinstsumma om 40 000 kronor.
Årets Konditor arrangerades första gången 1988. Den välrenommerade tävlingen attraherar årligen Sveriges bästa konditorer som utmanar varandra i smak och kreativitet. Genom att delta i tävlingen stimuleras branschens redan mycket skickliga konditorer till ytterligare utveckling.
Några tidigare vinnare av Årets konditor
Gustaf Mabrouk (1995), Mattias Ljungberg (2006), Maria Grave (2008), Roy Fares (2010), Cecilia Andersson (2012), Anders Oskarsson (2015), Frida Leijon (2016), och Kalle Bengtsson (2017).
Av: Annika Rådlund Källa: Årets konditor
11 Okt 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Boulebar expanderar utanför Norden
En inbjudan på LinkedIn ledde till den första Boulebaren utanför Norden
-
Renoverar 8 hotell för 180 miljoner
"I ett svep höjer vi nu åtta av hotellens standard genom renoveringar och investeringar i fastigheterna"
-
Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt
Experternas bästa tips för att åstadkomma återhämtning.
-
Ritar hotell vid Liseberg
Semrén & Månsson har ritat det nya hotellet.
-
Hotel Tylösands nya framsida
Förutom nya hotellrum rymmer den nya hotellflygeln konferens och utställningsyta.
-
Svenska arkitekter har inrett nyöppnade Nobis Hotel Palma
Nytt hotell i en av Palmas äldsta byggnader - ett muslimskt palats från 1100-talet
-
Tre nya restauranger på Arlanda
"Det nya kommersiella utbudet på Stockholm Arlanda växer fram och ska vara helt klart vid årsskiftet 2024/25"