Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Projektet Kök som räddar käk har gett resultat

 
Projektet Kök som räddar käk har gett resultatGenom att väga svinnet, anpassa portionerna och informera gästerna har restaurangerna lyckats minska sitt matsvinn rejält. Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk. Arbetet har gett resultat – genom att bland annat väga svinnet, anpassa portionerna och informera gästerna har deltagarna lyckats minska sitt matsvinn rejält.

Med bakgrund till att en stor del av restaurangbranschens matavfall är svinn, mat som slängs i onödan har ett nytt projekt startats upp.
2019 startade NSR Kök som räddar käk – en satsning för att bistå krögare med utbildning, nätverk och utrustning för att minska matsvinnet. Närmare 20 restauranger i regionen deltar och mätningarna visar att de hittills i snitt minskat sitt matsvinn med drygt 25 procent.
Varje år slänger svenska restauranger och storkök över 140 000 ton mat. Drygt 60 procent av detta är svinn, det vill säga mat som slängs i onödan. En bred meny, stora portioner och ta-själv-bufféer menar man är några av orsakerna till matsvinnet. 
  
– Matsvinn är ett enormt resursslöseri som är negativt för både miljö och lönsamhet. Att minska matsvinnet i restaurangbranschen är därför en viktig insats för en hållbar framtid, säger Angelika Blom, projektledare på NSR.

Resultatet från Kök som räddar käk visar att det finns potential till förbättringar inom restaurangbranschen. Därför rullar NSR nu ut initiativet i den dagliga driften, för att få fler nordvästskånska restauranger att aktivt jobba mot matsvinn. Krögare som vill vara med är välkomna att kontakta NSR.

– Vi är imponerade över krögarnas arbete. Ett av FN:s globala mål är att halvera matsvinnet till 2030 och det är inspirerande att se deltagarnas engagemang för att bidra till att vi ska nå dit, menar Angelika.

Restaurangernas tips efter projektet:
Väga svinnet för att få kunskap om var, när och hur svinnet uppstår.
Tänka till kring planering, inköp och recept för att bättre ta tillvara råvarorna.
Anpassa portioner, serveringsfat, påfyllning osv för att minska svinnet på tallrik och i buffé.NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) ägs av de sex nordvästskånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Målet är att verksamheten ska vara en del i skapandet av ett långsiktigt hållbart och kretsloppsbaserat samhälle. NSR arbetar med att ta hand om avfall och återvinningsmaterial på bästa sätt med hänsyn till miljö, arbetsmiljö, teknik och ekonomi.Av: Annika Rådlund Källa: NSR