Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nu är finalen av Årets kock igång!

 
Nu är finalen av Årets kock igång!Den 28-29/9 avgörs Årets Kock 2018 – SM i professionell matlagning. Nyss gick startskottet för finalen i Årets kock 2018.  I år kan ävan allmänheten se finalen live direkt på plats, 28-29 september på Kungl. Tennishallen i Stockholm. Men det går även att följa finalen på webben.

Det är många nyheter i årets tävling. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Finalen har flyttats till hösten vilket innebär en ny råvarusäsong för de tävlande med alla möjligheter och utmaningar som det medför. 

Svensk hel kyckling från Svensk Fågels medlemsföretag Bjärefågel är huvudråvara i den tävlingsrätt som ska presenteras för juryn under finalens första dag , idag fredagen den 28 september.

- Ett glädjande besked och väldigt spännande att se vad landets främsta talanger kan hitta på med svensk kyckling. Det är en råvara som förtjänar att lyftas upp i kökets finrum både med tanke på dess låga klimatavtryck och eftersom svensk kyckling föds upp under både djurskyddsprogram, sträng djurskyddslag och i princip utan antibiotika, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

Under finalen i Årets Kock 2018 tävlar åtta finalister i flera delmoment, endast fyra går vidare till dag två. Många av delmomenten är hemliga fram tills dess att tävlingen drar igång, men en tävlingsrätt kan kockarna förbereda och öva på.

Den tränade tävlingsrätten som lagas fredagen den 28 september är en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kycklingen som tydlig huvudråvara. Den skall serveras i sex portioner och finalisterna har 9 timmar och 30 minuter på sig att färdigställa tävlingsrätten.

- Svensk kyckling är i dag en fantastisk råvara som vi vill lyfta för att den hamnat lite i skuggan av de ädlare produkterna. Dessutom erbjuder en hel kyckling många olika möjligheter för finalisterna. Vi har bara tagit bort huvudet men lämnat allt övrigt kvar; från hals och fötter till inälvor, hjärta och lever – detaljer som det kan göras mycket gott och spännande med, säger Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993 och tävlingsledare för Årets Kock 2018.

Finalisterna i Årets Kock 2018: 
David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm
Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken,
MalmöLars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping
Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm 
Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro

 
Direktsändning av finalen på facebook.com/aretskock

Fre 28/9 kl. 12.00-13.10 Fre 28/9 kl. 16.30 Lör 29/9 kl. 11.00-11.30 Lör 29/9 kl. 14.00-16.00. 

Programledare är Lucette Rådström, till sin hjälp har hon flera tidigare vinnare av Årets Kock samt övriga jurymedlemmar. Finalprogrammet direktsänds i fyra delar på facebook.com/aretskock.

Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling och i år är det 35-årsjubileeum. Tävlingen omfattar en digital uttagning som görs helt anonymt, ett kval där 32 kockar tävlar dag 1 och 16 fick vidare till dag 2. Av dem tog sig 8 kockar till finalen som hålls 28-29 september i Kungl. Tennishallen, Stockholm. Redan efter första dagen får fyra kockar lämna och under finalens andra dag gör de fyra finalisterna upp om titeln Årets Kock 2018.Av: Annika Rådlund Källa: Årets kock


 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer