Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Katalonien kommer att vara Världens Gastronomiregion 2025

 
Katalonien kommer att vara Världens Gastronomiregion 2025Katalonien i Spanien kommer att vara Världens Gastronomiska Region år 2025. Det blir därmed den första europeiska regionen att få denna utmärkelse.

Under maj 2023 besökte en internationell jury olika upplevelser relaterade till mat och turism för att se områdets potential. Katalonien, som ligger i nordöstra Spanien, omfattar de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona.

Världens Gastronomiska Region är en initiativ som främjas av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts, and Tourism (IGCAT). Utmärkelsen syftar till att lyfta fram och främja de regioner som aktivt bidrar till att förbättra invånarnas livskvalitet genom att uppskatta olika matkulturer, utbildning om hälsa och hållbarhet samt gastronomisk innovation. Det är en utmärkelse som ska ge trovärdighet åt regioner eftersom den ges av en oberoende och internationell jury bestående av experter inom olika områden som turism, kultur, hotell och jordbruk.

Kriterier
Juryn värderade bland annat sektorns dedikation och professionalism och deras engagemang för ständig utveckling. Å andra sidan ansåg de att få platser kunde jämföras med Katalonien på grund av dess förstklassiga matlagning, där smakernas fusion och den exceptionella naturen av dess produkter möjliggör en unik upplevelse. Slutligen betonade de att landskapen är ett vittnesbörd om de katalanska regionernas engagemang för kvalitet, hållbarhet, tradition och innovation.

Nya initiativ för att positionera Katalonien som en referens inom mat och vin kommer att främjas.

Den Internationella Världens Gastronomiska Vecka, som kommer att äga rum i de största städerna och länderna med en katalansk regeringsdelegation, är ett av initiativen. Den kommer att inkludera olika evenemang, såsom marknads- och restaurangkampanjer, vinprovningar, kulturella kvällar, debatter, mat- och vinupplevelser, kockutbyten med mera.

En annan höjdpunkt kommer att vara firandet av Àpat Catalunya, en populär middagsfest som hålls på några gator och emblematiske offentliga platser i Barcelona och kommer att erbjuda de mest ikoniska rätterna och recepten från den katalanska gastronomin. Å andra sidan kommer det att satsas på att fira den 9:e UNTWO Global Conference of Wine Tourism i Katalonien. Som Gastronomia Tour 2025, en serie presentationer på de viktigaste marknaderna för mat- och vinresor i Katalonien, riktade till operatörer, press och opinionsledare med en teknologisk och innovativ komponent, kommer att påbörjas.


Av: Annika Rådlund
Källa och bild: Catalan Tourist board