Gemla firar 160 år och lanserar en bok om historien bakom möblerna
28 Okt 2021
Gemla är ett känt varumärke för många i restaurangbranschen, ett flertal av deras stolar finns på företag runtom i landet, allt från barstolar till fåtöljer i böjträ.
Idag är det Sveriges enda möbelfabrik som behärskar konsten och hantverket att forma massivt trä med hjälp av vattenånga. De använder enbart massiv, certifierad bok och ask i samtliga möbler. Tillverkningen som från början till stor del bestod av leksaker i trä, och därefter främst stolar, består i dag av möbler som fåtöljer, bänkar, klädhängare, sänggavlar och bord.
– Vi är väldigt stolta över Gemlas historia. I dag ser vi att hållbara möbler och material i samtida, attraktiv design är mer eftertraktat än någonsin. Gemla står starkt rustat för att föra fram svenskt möbelhantverk internationellt, säger Benny Hermansson, VD och ägare av företaget.
Företaget tillverkar inte bara nytt utan renoverar också äldre möbler från fabriken, bland annat restaurangstolar.
– Det är väldigt intressant också för många att köpa återbruk, det ligger verkligen i tiden.
Gemlas möbler designas av många av Sveriges främsta formgivare, bland andra Jonas Bohlin, Mia Cullin, Pierre Sindre, Carina Seth Andersson och David Ericsson och längre tillbaka bland andra, Sigurd Lewerentz, Gunnar Asplund, Uno Åhrén och Yngve Ekström.
I år lanseras flera nya möbler, däribland, stolen Vilde av Jonas Bohlin, kontorsstolen Hilma Spinn
av David Ericsson och bänken Lave av Pierre Sindre.
Författarna Sara Kristoffersson, Petter Eklund, Kerstin Wickman och Anders Houltz lyfter historien, den gedigna hantverkskunskapen, tekniken bakom att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet fram till idag. Även planerana framåt för presenteras i boken.
Författarna Sara Kristoffersson, Petter Eklund, Kerstin Wickman och Anders Houltz lyfter historien, den gedigna hantverkskunskapen, tekniken bakom att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet fram till idag. Även planerana framåt för presenteras i boken.
Av: Annika Rådlund Foto: Gemla
28 Okt 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok