Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Finalisterna i Årets kock 2023 är utsedda

 
Finalisterna i Årets kock 2023 är utseddaFinalisterna i Årets kock 2023. Antalet tävlande i Årets Kock 2023 har efter två intensiva kvaldagar gått från 18 till 6 kockar.
 – Det har varit väldigt kul att få följa kockarna i de olika tävlingsmomenten. De tävlande har visat upp både skicklighet och kreativitet i hur man hanterat de utvalda säsongsråvarorna samtidigt som de visat på mycket glädje i köken, säger tävlingsledaren Viktor Westerlind.


Juryordförande Jonas Dahlbom har nu tillsammans med övriga jurymedlemmar röstat fram sex finalister som den 19 oktober gör upp om titeln Årets Kock 2023 och blir regerande mästare i SM i professionell matlagning.

Årets Kock består av tre tävlingsfaser: receptkval, kvaltävling och sedan final under hösten. Från receptkvalet i maj där juryn röstat anonymt på över 50 tävlingsbidrag gick totalt 18 kockar vidare till kvaltävlingen. Under kvaltävlingens första dag fick samtliga tävlande laga upp sitt inskickade bidrag, de 12 kockar med högst poäng efter dag ett gick sedan vidare till dag nummer två. Där ställdes de tävlande inför ytterligare två tävlingsmoment. Den första uppgiften var att laga en valfri för- eller mellanrätt med fågelägg som huvudråvara tillsammans med alger och strandväxt. Kockarnas andra uppgift, som var helt otränad, var att laga en mellan- eller huvudrätt med makrill som huvudråvara och sparris. Tävlingsmomenten bestäms av Årets Kock tävlingsledning och råvarorna väljs ut av Årets Kock råvaruansvarig Stefan Eriksson. Totalt fick de tävlande tre timmar på sig att utföra de både tävlingsmomenten, där rätten med fågelägg serverades efter två timmar och rätten med makrill efter tre timmar.


Metod är något som är av större betydelse i årets tävling jämfört med tidigare år där metodpoängen utgjorde 25 procent av den totala poängsättningen. Detta jämfört med föregående år då metod endast utgjorde 15 procent. Under kvaltävlingen har metoden bedömts löpande av en särskild metodjury där råvaruhantering, svinn, hygien, organisation, logistik och service är områden juryn tittar på.

– Jag är så imponerad av alla 18 tävlande som jag har fått möta under dessa två dagar. Att ta sig vidare från receptkvalet och klara den stress som tävlingsmomenten innebär och samtidigt leverera på en så hög nivå är en vinst i sig. Det ska bli otroligt spännande att få se de sex finalisterna tävla i finalen i höst, stort grattis!, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.


Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2023:

Desirée Jaks från Stockholm, Spesso, 355 poäng.
Henric Herbertsson från Göteborg, SK Mat & Människor, 335 poäng.
Oskar Persson från Huddinge, OM gastronomi, 316 poäng.
Christian Siberg från Stockholm, Limitless Food Creations AB/Swedish Taste, 290 poäng.
Marcus Bremdal från Trångsund, Chefly, 273 poäng.
Markus Pettersson från Västra Frölunda, Restaurang Signum, 265 poäng.


I jurygruppen sitter några av Sveriges främsta och mest etablerade kockar med höga gastronomiska erfarenheter som tillsammans bedömt tävlingens olika delmoment. Utformningen av juryn varierar beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande är Jonas Dahlbom och tävlingsledare för Årets Kock 2023 är Viktor Westerlind.

– Det har varit två intensiva och mycket spännande dagar där vi i juryn fått smaka på flera rätter. Att gå från 18 till 6 tävlande är inte lätt, särskilt inte mot bakgrund av den höga nivå vi har fått se under kvaldagarna. Men det känns verkligen som att vi har tagit fram sex fantastiska finalister och utifrån det vi har fått smaka på och se under kvaltävlingen så är förväntningarna höga inför finalen, säger juryordförande Jonas Dahlbom.

Juryn för kvalfinalen av Årets Kock 2023:

Jonas Dahlbom, Dahlboms Mat & Bar
Robert Sjöberg, Gibrand/Sjöberg
Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket
Jacob Holmström, frilans
Thomas Sjögren, Signum och Grano
Katherine Bont, Punk Royale och Coco & Carmen
Frida Nilsson, ESS Hotel Group
Elvira Lindqvist, Restaurang Oxenstiernan
Emma Shields, Freyja

Metod
Peter Jelksäter, Adam & Albin
Lindor Wink, frilans och Wink Studios
Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev

I år är det jubileumsår för Årets Kock som firar 40 år. Finalen i Årets Kock 2023 går av stapeln den 19 oktober i Stockholm.

Av: Annika Rådlund Källa: Årets Kock
Foto: Samuel Unéus/Årets Kock