Desirée Jaks vann Årets kock 2023
19 Okt 2023
Tävlingen Årets Kock firar 40-årsjubileum i år och finalen gick av stapeln under dagen och kvällen. Programmet sändes på TV4 Play och Sjuan och programmet leddes av Tareq Taylor och förra årets vinnare Jessie Sommarström, som gjorde sin programledardebut.
Under dagen serverade de åtta finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel – och så det helt nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver” som presenterades dagen innan finalen. Finalisterna fick då åka till Grönsakshallen Sorunda där de fick en budget på 300 kronor var att handla svenska råvaror för. Utöver det som inhandlats där fick kockarna enbart addera salt under finalen.
– Det här momentet har varit väldigt uppskattat av kockarna och deras personligheter kommer verkligen fram i rätterna på ett helt nytt sätt. Med fokus på färska svenska råvaror har de skapat magiska hösträtter som både är vackra att titta på och fantastiskt goda att äta, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Ledde även i halvtid
Desirée Jaks lyckades allra bäst under finaldagen och ledde både i halvtid och när det slutligen var dags för segraren i Årets Kock 2023 att utses.
– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger Desirée Jaks.
Vid prisceremonin på Annexet fick Desirée Jaks ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr. Närvarande på scen var även Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, och juryns ordförande.
På andra plats kom Henric Herbertsson och på tredje plats Oskar Persson.
– Det har varit genomgående hög kvalitet i år. Enligt mig var det här den bästa finalen någonsin. Vi i juryn har haft en svår uppgift och det har varit jämnt, men så här i slutändan kan jag säga att rätt person vann, säger Jonas Dahlbom.
Om Desirée Jaks
Desirée är född 1995 och bor i Stockholm. Hon är kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess jobbade hon på restaurang Agrikultur i över fyra år där hon började som kock och avslutade som köksmästare tillsammans med Filip Fastén som vann Årets Kock 2014. Innan dess har Desirée arbetat på restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.
Om tävlingen Årets Kock
Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.
Av: Annika Rådlund
Foto: Samuel Unéus/Årets kock
19 Okt 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen