Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Avicii Experience öppnar i Space

 
 • Den blå entrén till Avicii Experience ligger i Space caféteria.

  Den blå entrén till Avicii Experience ligger i Space caféteria.

 • Space totala yta är fördelat på sju våningsplan och innefattar bland annat Space Gaming, Avicii Experience, AFK Café, restaurang Fat Cat och Skinny Kitten. Till våren öppnar en uteservering utanför med cirka 200 sittplatser.

  Space totala yta är fördelat på sju våningsplan och innefattar bland annat Space Gaming, Avicii Experience, AFK Café, restaurang Fat Cat och Skinny Kitten. Till våren öppnar en uteservering utanför med cirka 200 sittplatser.

 • Avicci-museet ligger en våning under markplan och är 300 m2 stort.

  Avicci-museet ligger en våning under markplan och är 300 m2 stort.

 • I museet kan besökarna ta del av Aviciis musikskapande.

  I museet kan besökarna ta del av Aviciis musikskapande.

 • Idag invigdes Avicii Experience av H.K.H Carl Philip och H.K.H Prinsesan Sofia tillsammans med Klas Bergling, Tim Berglings far.

  Idag invigdes Avicii Experience av H.K.H Carl Philip och H.K.H Prinsesan Sofia tillsammans med Klas Bergling, Tim Berglings far.

Föregående
Nästa
 
På Stockholms mest centrala läge, precis intill Sergelfontänen, har höghuset Stigbygeln 5 förvandlats till ett gamingcenter med restaurang, café, bar och deli. På lördag öppnar även Avicii Experience och då är alla planerade verksamheter på plats.

I höghuset, som även kallas för det femte Hötorgshuset, har insidan byggts om helt. Det är sista av fem höghus som ligger på rad mellan Hötorget och Sergelfontänen.  Våningsplanen har förvandlats till vad som beskrivs som världens största gamingcenter. Där finns nu över 400 spelstationer, både i öppna kontorslandskap och i bokningsbara rum. De som spelar kan beställa mat och dryck till platsen där de sitter eller gå till caféet eller till restaurangerna som också har byggts i fastigheten.

Nu har även Avicii Experience,  ett interaktivt hyllningsmuseum tillägnad  Tim "Avicii" Bergling, färdigställts. Där kan besökarna titta närmare på vem artisten, musikskaparen och även privatpersonen Tim var. 
I denna interaktiva utställning får man möjlighet att se in i musikens värld via Avicii och musikerna, producenterna och låtskrivarna han arbetade med. Det går också att lyssna på opublicerad musik och ej tidigare berättade historier.

I museet har en kopia av Tims pojkrum byggts upp med många originalobjekt. Med gulmålade väggar, vita stuckaturer och serietidningar, gosedjur, leksaksfigurer och t-shirts. Här började hans stora resa: från ett musikprogram på datorn i det lilla pojkrummet på Kammakargatan. Utställningen bjuder på både musik, instrument, läsvärda texter och rum där besökarna kan uppleva hur det kändes för honom att stå på scenen och även se hur hans studios såg ut. Det ges också möjlighet att sjunga karaoke till hans låtar i olika bås.

Museet är pricken över i:et för besökarna i Space som både kan uppleva och producera musik, spela online-spel, umgås och skapa olika typer av innehåll. Det är en viktig satsning för fastighetsägaren AMF Fastigheter som i sin vision vill skapa platser där människor vill vara och förnya Stockholms city.

Café i anslutning till Avicii-museet 
Entrén till Avicii Experience är på gaveln av byggnaden och entrén ligger en trappa ner precis intill caféet. De som ska besöka museet släpps in i lagom stora slots för att de i lugn och ro ska kunna ta del av utställningen. Caféet har en stor yta vid entrén där de har både snacks, fikabröd, choc bars,  japanska sötsaker, smörgåsar i form av focaccia och toast och wraps.

Restaurang Fat Cat som ligger på bottenvåningen där Akademibokhandeln tidigare låg, har 170 sittplatser, varav 40 av dem är vid baren.

–Till våren öppnar vi en uteservering här utanför och den kommer bli en av Stockholms största, med ungefär 200 sittplatser, berättar Food & Beverage Manager Lina Liberg.

Space totala yta är fördelat på sju våningsplan och innefattar: Space Gaming, Space Club, Space Arena, AFK Café, Space Market, restaurang Fat Cat och Skinny Kitten, Avicii Experience, Space Academy, Space Community och Space Portal.

Space Community, på våning 1-4, erbjuder en mötesplats och konferensanläggning för alla inom den digitala underhållningsindustrin. Olika typer av upplägg erbjuds, beroende på hyresgästens behov: traditionella kontorsytor, co-working, mötesrum, showrooms och eventytor. Den totala ytan är på 2500 kvm plus en 300 kvm stor terrass på andra våningen.

– Här vill vi samla företag som jobbar med framförallt esport, gaming, musik, podd och allt som hör ihop med digital kultur. Idag har vi 27 kontor som man kan hyra här och 22 av dem är uthyrda redan så det har varit ett ganska bra tryck när det kommer till kontoren, berättar Caroline Cronstedt som är Space Community Manager. 

Längst ner i huset finns Space Arena, en högteknologisk, specialbyggd arena för hybridevent inom gaming, konserter och esport. De tär nu norra Europas största permanenta esportarena med plats för 550 personer och en cirka 100 kvm stor skärm.

Arkitekturhistorikern Martin Rörby anser att dagens satsningar ligger helt i linje med ambitionerna som en gång fanns för platsen.

– Hötorgsskraporna hör till det som är top notch i svensk modernistisk arkitektur. Med Space blir 5:e Hötorgshuset en destination som tar för sig och på allvar kan spilla ut över Sergels torg för att skapa synergieffekter med Kulturhuset - och därigenom få hela torget att bli det kreativa pulserande nav som var avsikten och som skaparna av den här miljön drömde om, säger Martin Rörby.

Ombyggnationen klar i november 2021
Efter två års byggnation stod allting klart i november,  utom Avicii Experience. Den delen av Space invigdes idag och öppnar på lördag den 26 februari. 
Text och foto: Annika Rådlund