Årets hållbara offentliga restaurang
7 Okt 2019
Det är andra gången som KRAV-certifierade Byskolan får denna utmärkelse, som delas ut i samarbete med KRAV. Motiveringen till vinsten i år löd: ”Genom ert glödande engagemang för mat som gör gott och smakar underbart, har ni lyckats inspirera en hel värld att tänka grönare och mer klimatsmart. En blytung förebild!”.
– Vinsten betyder jättemycket för oss, det känns underbart att få bekräftelse på att det vi gör är rätt. Alla andra som deltog i tävlingen är också otroligt duktiga och bara att bli nominerad i tre olika kategorier kändes fantastiskt. Jag är jättestolt! säger köksansvariga Håkan Olsson, som dessutom vann priset Årets Skolkock.
Syftet med White Guide Junior är att förbättra kvaliteten på offentlig mat genom att lyfta och premiera goda exempel. Hälften av de tio skolor som var nominerade till priset Årets hållbara offentliga restaurang var KRAV-certifierade. Inför nomineringen besökte och granskade man hela 250 skolrestauranger över hela Sverige.
När White Guide Junior-juryn utser vinnaren ser de inte endast till själva maten, utan även service, säkerhet och måltidsmiljö för att nämna några. Prisutdelningen sker i 13 olika kategorier, och utmärkelsen Årets hållbara offentliga restaurang som delas ut i samarbete med KRAV är en.
Offentliga kök kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:
En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
KRAV
KRAV är miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAVs uppdrag är att driva utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel samt underlätta för aktörer i livsmedelskedjan och konsumenter att agera ansvarsfullt. KRAV är en ekonomisk förening som ägs av 26 medlemsföretag och organisationer.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Krav
7 Okt 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok