24 kockar vidare till kvaltävlingen i Årets kock -22
24 Maj 2022
Första uttagningen till tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning har genomförts av tre jurygrupper runt om i landet.
– Årets Kock är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling och det märks. I år har nivån varit väldigt hög och det gjorde det svårare än på länge för oss i juryn att utse de 24 kockar som nu gått vidare till kvaltävlingen, säger Tommy Myllymäki, juryordförande för Årets Kock 2022.
På plats Restaurang Aira fanns också Årets Kocks nya VD Hélène Kugelberg.
– Det märks att svensk gastronomi är starkare än någonsin. Jag är häpen över vilken nivå våra kockar håller. Det ska bli mycket spännande att följa de allra bästa hela vägen till finalen i höst, säger hon.
Följande kockar går (utan inbördes ordning) vidare till kvaltävlingen:
Björn Glans, Stiftsgården Åkersberg, Höör
Joakim Kjaerkner, Brasserie Du Sud, Ystad
Martin Karlsson, Grenna Hotell, Gränna
Anton Kardell, Human, Göteborg
William Brittsjö, Restaurang Etoile, Stockholm
Liselott Karlsson, Restaurang Hybrid, Stockholm
Jim Florin, Den Gyllene Abborren (Toftaholm Herrgård), Vittaryd
Mikael Feuk, Gastro Gaspari, Fylkinge
Sebastian Lönnberg, Restaurang Nook, Stockholm
Mattias Göransson, High court Malmö – Restaurang Ivar, Malmö
Oskar Persson, Restaurang Publiken, Stockholm
Martin Anneflod, Spiseriet, Varberg
Tobias Lundgren, Wedholms Fisk, Stockholm
Magnus Åkerström, Teaterbaren, Stockholm
Emma Fyman, Två Skyttlar, Kinna
Jessie Sommarström, Urban Deli, Stockholm
Pontus Lindgren, Omaka, Stockholm
Luqaz Ottosson, Restaurang ROT, Gotland
Marcus Bortheiry, Bang Matbar, Göteborg
David Forsman Törnkvist, Lilla Ego, Stockholm
Wael Abdulkader, Grand Hotell i Lund
Viktor Thulin, Matrummet, Lund
Ola Wallin, Hällsnäs Hotell och Restaurang, Göteborg
Carl Jonsson, Vilda Restaurang, Göteborg
Fakta om tävlingen:
I jurygrupperna till kvaltävlingen i Årets Kock 2022 sitter några av Sveriges främsta kockar men också andra personer med gastronomisk kompetens både från både Sverige och utomlands.
Tävlingen Årets Kock 2022 består av tre tävlingsfaser: anmälan (receptkvalet), kvaltävling och final. Under tävlingens gång kommer juryn att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2022 är Tommy Myllymäki. Finalen i Årets Kock 2022 går av stapeln den 15 september på Annexet i Stockholm.
På plats Restaurang Aira fanns också Årets Kocks nya VD Hélène Kugelberg.
– Det märks att svensk gastronomi är starkare än någonsin. Jag är häpen över vilken nivå våra kockar håller. Det ska bli mycket spännande att följa de allra bästa hela vägen till finalen i höst, säger hon.
Följande kockar går (utan inbördes ordning) vidare till kvaltävlingen:
Björn Glans, Stiftsgården Åkersberg, Höör
Joakim Kjaerkner, Brasserie Du Sud, Ystad
Martin Karlsson, Grenna Hotell, Gränna
Anton Kardell, Human, Göteborg
William Brittsjö, Restaurang Etoile, Stockholm
Liselott Karlsson, Restaurang Hybrid, Stockholm
Jim Florin, Den Gyllene Abborren (Toftaholm Herrgård), Vittaryd
Mikael Feuk, Gastro Gaspari, Fylkinge
Sebastian Lönnberg, Restaurang Nook, Stockholm
Mattias Göransson, High court Malmö – Restaurang Ivar, Malmö
Oskar Persson, Restaurang Publiken, Stockholm
Martin Anneflod, Spiseriet, Varberg
Tobias Lundgren, Wedholms Fisk, Stockholm
Magnus Åkerström, Teaterbaren, Stockholm
Emma Fyman, Två Skyttlar, Kinna
Jessie Sommarström, Urban Deli, Stockholm
Pontus Lindgren, Omaka, Stockholm
Luqaz Ottosson, Restaurang ROT, Gotland
Marcus Bortheiry, Bang Matbar, Göteborg
David Forsman Törnkvist, Lilla Ego, Stockholm
Wael Abdulkader, Grand Hotell i Lund
Viktor Thulin, Matrummet, Lund
Ola Wallin, Hällsnäs Hotell och Restaurang, Göteborg
Carl Jonsson, Vilda Restaurang, Göteborg
Fakta om tävlingen:
I jurygrupperna till kvaltävlingen i Årets Kock 2022 sitter några av Sveriges främsta kockar men också andra personer med gastronomisk kompetens både från både Sverige och utomlands.
Tävlingen Årets Kock 2022 består av tre tävlingsfaser: anmälan (receptkvalet), kvaltävling och final. Under tävlingens gång kommer juryn att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2022 är Tommy Myllymäki. Finalen i Årets Kock 2022 går av stapeln den 15 september på Annexet i Stockholm.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets kock
24 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"