Yrkesprognos för kockar och kallskänkor
29 Sep 2021
Det finns cirka 44 800 anställda kockar och kallskänkor i Sverige, varav cirka 50 procent är kvinnor och 50 procent är män.
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben som kockar och kallskänkor under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete.
På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen däremot att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben som kockar och kallskänkor. Det innebär att möjligheterna till arbete kommer att vara mycket stora.
Möjligheterna till arbete i yrket är mycket beroende av hur Covid-19 påverkar samhället och arbetsmarknaden framöver. Resultaten ska därför tolkas med försiktighet.
Om man tittar på arbetet överlag så bedömer Arbetsförmedlingen, tots effekterna av pandemin, att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande fem åren. Men det är också tydligt att en avslutad utbildning är av stor betydelse.
– Att du har en utbildning är redan i dag en viktig faktor för att du ska få ett jobb, och vi tror att det kommer att bli allt viktigare framöver. En fullföljd gymnasieutbildning är oftast ett grundkrav, men för många jobb krävs dessutom att du har antingen en yrkes- eller högskoleutbildning, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
I vissa branscher kommer det att vara mycket hård konkurrens 2026, vilket gör det svårare att få jobb. Det gäller till exempel yrken inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell och restaurang, socialt arbete och transport kommer jobbchanserna vara mer varierade.
Av: Annika Rådlund Källa: Arbetsförmedlingen
Foto: Getty Images
29 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok