Yrkesprognos för kockar och kallskänkor
29 Sep 2021
Det finns cirka 44 800 anställda kockar och kallskänkor i Sverige, varav cirka 50 procent är kvinnor och 50 procent är män.
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben som kockar och kallskänkor under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete.
På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen däremot att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben som kockar och kallskänkor. Det innebär att möjligheterna till arbete kommer att vara mycket stora.
Möjligheterna till arbete i yrket är mycket beroende av hur Covid-19 påverkar samhället och arbetsmarknaden framöver. Resultaten ska därför tolkas med försiktighet.
Om man tittar på arbetet överlag så bedömer Arbetsförmedlingen, tots effekterna av pandemin, att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande fem åren. Men det är också tydligt att en avslutad utbildning är av stor betydelse.
– Att du har en utbildning är redan i dag en viktig faktor för att du ska få ett jobb, och vi tror att det kommer att bli allt viktigare framöver. En fullföljd gymnasieutbildning är oftast ett grundkrav, men för många jobb krävs dessutom att du har antingen en yrkes- eller högskoleutbildning, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
I vissa branscher kommer det att vara mycket hård konkurrens 2026, vilket gör det svårare att få jobb. Det gäller till exempel yrken inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell och restaurang, socialt arbete och transport kommer jobbchanserna vara mer varierade.
Av: Annika Rådlund Källa: Arbetsförmedlingen
Foto: Getty Images
29 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"