Yrkesprognos för kockar och kallskänkor
29 Sep 2021

Det finns cirka 44 800 anställda kockar och kallskänkor i Sverige, varav cirka 50 procent är kvinnor och 50 procent är män.
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben som kockar och kallskänkor under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete.
På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen däremot att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben som kockar och kallskänkor. Det innebär att möjligheterna till arbete kommer att vara mycket stora.
Möjligheterna till arbete i yrket är mycket beroende av hur Covid-19 påverkar samhället och arbetsmarknaden framöver. Resultaten ska därför tolkas med försiktighet.
Om man tittar på arbetet överlag så bedömer Arbetsförmedlingen, tots effekterna av pandemin, att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande fem åren. Men det är också tydligt att en avslutad utbildning är av stor betydelse.
– Att du har en utbildning är redan i dag en viktig faktor för att du ska få ett jobb, och vi tror att det kommer att bli allt viktigare framöver. En fullföljd gymnasieutbildning är oftast ett grundkrav, men för många jobb krävs dessutom att du har antingen en yrkes- eller högskoleutbildning, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
I vissa branscher kommer det att vara mycket hård konkurrens 2026, vilket gör det svårare att få jobb. Det gäller till exempel yrken inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell och restaurang, socialt arbete och transport kommer jobbchanserna vara mer varierade.
Av: Annika Rådlund Källa: Arbetsförmedlingen
29 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.