Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Förnybara material i Happy Meal senast 2025

 
Förnybara material i Happy Meal senast 2025Om några år kommer McDonald’s leksaker vara tillverkade av förnybara, återvunna och certifierade material.
Idag meddelar McDonald´s att de tar ytterligare steg mot att eliminera plastartiklar på restaurangerna. Inom fyra år kommer kommer Happy Meal leksakerna endast att tillverkas av förnybara, återvunna och certifierade material.


Utfasningen kommer att ske successivt och senast 2025 ska all användning av nyproducerad plast i McDonald´s leksaker vara borta. Det innebär att användningen av nyproducerad plast skulle minskas med 90%.

Tidigare har McDonald’s utannonserat att alla gästförpackningar ska produceras av förnybart, återvunnet eller certifierat material senast 2025 och nu inkluderar även restaurangkedjan leksakerna i Happy Meal i det löftet som del i sitt globala hållbarhetsarbete. I Sverige lanserades böcker som val i Happy Meal redan 2001, som första marknaden i världen, och sedan 2019 har barnfamiljer kunnat välja en bok istället för en leksak i sitt Happy Meal året om.

–Leksakerna i Happy Meal är mycket uppskattade av våra yngsta gäster och därför känns det riktigt bra att vi globalt nu sätter upp dessa mål om att erbjuda hållbara leksaker i vår Happy Meal. Vi tar hela tiden viktiga steg framåt för att minska plastanvändningen och att genomföra dessa förändringar på en global nivå är en viktig milstolpe. För den som redan idag vill avstå från plastleksaker så finns alltid möjligheten att välja en bok istället,sedan 2001 har vi delat ut över 15 miljoner böcker i Sverige, säger Henrik Nerell, hållbarhetsansvarig på McDonald´s Sverige.

 2018 togs plastlocken bort från McFlurry, 2019 ersattes milkshakemuggarna med pappersmuggar och 2020 ersattes plastsugrören med papperssugrör samt att plastbrickorna började fasas ut till förmån för brickor tillverkade i återvunnen havsplast. Därtill slutade man med ballonger och ballongpinnar på alla restauranger. Under året har även plastbesticken bytts ut till förmån för alternativ i trä. Totalt har man minskat förbrukningen av engångsplast med över 150 ton per år sedan 2018. Idag är över 90 % av förpackningsmaterialet på McDonald’s i Sverige papper – antingen återvunnet eller från certifierat hållbart skogsbruk.

–Hos oss gör allt miljöarbete, stort som smått, skillnad, tack vare vår storlek. Gästernas positiva respons och feedback på vårt hållbarhetsarbete sporrar oss att dag för dag, restaurang för restaurang, fortsätta utvecklas och utmana oss själva, säger Joachim Knudsen vd på McDonald's i Sverige.

Av: Annika Rådlund Källa:  McDonald´s 
Foto: Annika Rådlund