Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Vinnarna i Gulddraken är utsedda

 
Vinnarna i Gulddraken är utseddaGastrologik (Krog Lyx), Sekt (Krog Mellan), Pat’s place (Krog Budget), Robin Delselius Bageri (Kafé), samt Lucy’s Flower shop (Bar) fick en varsin Gulddrake. Framtidsdraken gick till Fanny Roslund Malmström, Skärgårdsgymnasiet och Oliver Julin, Internationella Hotell- och Restaurangskolan. Nu är samtliga vinnare av Stockholms krogpris Gulddraken utsedda och både krogar i olika prisklasser,  ett café och lovande studenter har prisats.

Dagens Nyheter har i 40 år granskat Stockholms krogvärld och Gulddraken instiftades 2001. Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krogkommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt, vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köketavgör också bedömningen.

Årets vinnare är:
Gastrologik (Krog Lyx), Sekt (Krog Mellan), Pat’s place (Krog Budget), Robin Delselius Bageri (Kafé), samt Lucy’s Flower shop (Bar). 
Förutom ovan priser tilldelades två lovande elever vid Sveriges restaurangskolor stipendiet Framtidsdraken. Dessa gick till Fanny Roslund Malmström, Skärgårdsgymnasiet och Oliver Julin, Internationella Hotell- och Restaurangskolan.

Stipendiet är till för att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen. Stipendiet är ett samarbete mellan projektledare Daniella Illerbrand, Dagens Nyheter och restaurangerna Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik, Ekstedt, Hantverket, Fotografiskas restaurang och Isaan’. 

Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar. Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.

 Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury bestående av projektledare/initiativtagare Daniella Illerbrand och DN:s Elin Peters utsett de två vinnarna i kategorin.

– Vårt mål är att detta stipendium ska ge dessa elever en liten extra push på vägen, säger Daniella Illerbrand. Det har varit roligt och givande att samtala med alla de nominerade – vi imponeras av hur ambitiösa de är – och anledningen till att vi valde att premiera Fanny och Oliver är att vi tror att de har särskilt stora möjligheter att utvecklas av att uppleva gastronomi ur gästens synvinkel.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Gulddraken