Vinnarna i Gulddraken är utsedda
5 Feb 2020

Dagens Nyheter har i 40 år granskat Stockholms krogvärld och Gulddraken instiftades 2001. Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krogkommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt, vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köketavgör också bedömningen.
Årets vinnare är:
Gastrologik (Krog Lyx), Sekt (Krog Mellan), Pat’s place (Krog Budget), Robin Delselius Bageri (Kafé), samt Lucy’s Flower shop (Bar).
Förutom ovan priser tilldelades två lovande elever vid Sveriges restaurangskolor stipendiet Framtidsdraken. Dessa gick till Fanny Roslund Malmström, Skärgårdsgymnasiet och Oliver Julin, Internationella Hotell- och Restaurangskolan.
Stipendiet är till för att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen. Stipendiet är ett samarbete mellan projektledare Daniella Illerbrand, Dagens Nyheter och restaurangerna Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik, Ekstedt, Hantverket, Fotografiskas restaurang och Isaan’.
Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar. Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.
Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury bestående av projektledare/initiativtagare Daniella Illerbrand och DN:s Elin Peters utsett de två vinnarna i kategorin.
– Vårt mål är att detta stipendium ska ge dessa elever en liten extra push på vägen, säger Daniella Illerbrand. Det har varit roligt och givande att samtala med alla de nominerade – vi imponeras av hur ambitiösa de är – och anledningen till att vi valde att premiera Fanny och Oliver är att vi tror att de har särskilt stora möjligheter att utvecklas av att uppleva gastronomi ur gästens synvinkel.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Gulddraken
5 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellet öppnar ett glassrum
"Det är ett nytänkande koncept"
-
Mathias Dahlgren öppnar ny restaurang på Grand Hôtel
"Det ger oss möjligheten att erbjuda en ny unik matupplevelse som jag drömt om att få sjösätta"
-
Nordic Choice Hotels miljardsatsar i Helsingfors
Bygger nytt, renoverar och uppgraderar
-
Svenska hotellpriser lockar utländska besökare
”Hälften av alla bokningar i februari gjordes via agenter från utlandet"
-
Fyra slott och fästningar blir en del av Nordic Choice Hotels
"För oss är det ett viktigt strategiskt val"
-
Kosta Boda Art Hotel arrangerar Kosta Vin- & Matfestival
"Detta är första gången vi håller en festival liknande detta"
-
Malmö Öl- & Whiskyfestival arrangeras i helgen
Nytt för i år är att...