Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svenska Kocklandslaget vinnare i Culinary World Cup

 
  • Svenska Kocklandslaget hem guldet i Culanary World Cup idag.

    Svenska Kocklandslaget hem guldet i Culanary World Cup idag.

  • Johanna Rampitsch, kan tillsammans med Stockholm Culinary Team, stolt titulera sig världens bästa regionala lag.

    Johanna Rampitsch, kan tillsammans med Stockholm Culinary Team, stolt titulera sig världens bästa regionala lag.

Föregående
Nästa
 
Sverige hamnade högst på prispallen i prisutdelningen i Culinary World Cup den 29 november 2018 när Svenska Kocklandslaget kammat hem guld i båda delmomenten.

I Culinary World Cup, som pågått sedan den 23 november, har landslag från många av världens främsta matnationer tävlat mot varandra.

I år tog alltså Svenska Kocklandslaget hem guldet. Tävlingen är uppdelad i två delmoment – det kalla bordet och varmkök. Det svenska laget fick guldpoäng i båda momenten och totalpoängen räckte hela vägen till guldmedaljen.

Vid  ”Kalla Bordet”, även kallad ”Showmatsbordet”, presenteras rätterna kalla och täckta med ett tunt lager gelé. Detta är matkonst på hög nivå – allt för att rätterna ska se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Vid uppvisningen av Kalla Bordet på NK i början av november berättade Sebastian Pettersson, konditor i Svenska Kocklandslaget, att han övade genom att först skulptera sina bakverk i lera. Alla rätter till Kalla Bordet görs i ätbart material, men de äts inte av domarna. Det kan vara sista gången som grenen utförs i VM.

I varmköket bestod utmaningen i att laga en 3-rättersmeny på 6 timmar till 110 gäster. Domarna betygsätter fem slumpvis valda tallrikar av varje rätt. De finns också med i köket under upplagningen, där de bedömer allt ifrån hur väl lagets team-work och service fungerar, till ekonomi, hantverksskicklighet och organisation. Men självklart är smakerna viktigast.

Guld till Sverige och Stockholm
Dessutom korades Stockholm Culinary Team till världens bästa regionala lag. Stockholm Culinary Team tävlade i VM-kategorierna ”culinary art och culinary pastry” vilket handlar om att skapa ett utställningsbord som ska stå framme för bedömning under en heldag. 35 lag kämpade om det prestigefyllda guldet.

– Det känns fantastiskt att äntligen få lön för mödan, i form av en en guldmedalj. Det är en obeskrivlig känsla att få vara med om det här, säger  Johanna Rampitsch, som till vardags är konditor på Högberga gård och som tävlat i Stockholm Culinary Team.
Av: Annika Rådlund^
Källa och foto: Martin & Servera , Sundqvist och Högberga Gård