Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Spesso -ny takrestaurang med unikt läge

 
  • Spesso har öppnat i centrala Stockholm.

    Spesso har öppnat i centrala Stockholm.

  • Restaurangen har en väl tilltagen takterrass.

    Restaurangen har en väl tilltagen takterrass.

  • Ingången är genom ett galleri på bottenplan så restaurangupplevelsen börjar när gästerna kliver ur hissen på 16:e våningen.

    Ingången är genom ett galleri på bottenplan så restaurangupplevelsen börjar när gästerna kliver ur hissen på 16:e våningen.

  • De stora fönstren gör att det är utsikt över stadan från alla riktningar i lokalen.

    De stora fönstren gör att det är utsikt över stadan från alla riktningar i lokalen.

  • Menyn består av italienska smaker.

    Menyn består av italienska smaker.

  • Panoramavy från terrassen och resaurangens fönster.

    Panoramavy från terrassen och resaurangens fönster.

  • Restaurangen har en egen konditor som står för dessertmenyn.

    Restaurangen har en egen konditor som står för dessertmenyn.

Föregående
Nästa
 
Nu har Stockholm fått en ny takrestaurang i form av Spesso som ligger på 16:e våningen, med entré från Malmskillndsgatan. Till lokalen hör en fantastisk terrass med en 360-graders panormavy över staden.

Spesso betyder ofta på italienska. Ambitionen är att skapa en plats som man vill återkomma till. När man återvänder blir varje besök ändå en ny upplevelse beroende på skiftningar av årstider, tid på dygnet och vilka råvaror som är i säsong. Mer storstad än så här blir det inte.

Desirée Jaks är kulinariskt ansvarig för denna moderna restaurang med italiensk touch.
- Vi kallar det för en Milanoitalienare. För mig handlar det om att lekfullt ta det italienska köket in i vår tid. På klassiskt manér fokuserar vi på råvara efter säsong, samtidigt låter vi det gröna ta stor plats på tallriken, naturligtvis med grunden i italienska smaker. Med Spesso tillför vi en ny plats och ett italienskt kök som tidigare inte funnits i Stockholm. Våra ambitioner är höga, säger Desirée Jaks, kökschef och kreativt ansvarig.

På Spesso ska man kunna besöka baren för en säsongsanpassad Negroni eller ett glas prosecco och äta innovativa snacks eller tillbringa en helkväll med kulinariska smaker. Spesso kommer att ha 80 sittplatser och 30 platser i baren. Till en början öppnar Spesso kvällstid tisdag till lördag. På lördagarna serveras även brunch. Avsikten längre fram är att ha längre öppettider, lunch på vardagarna liksom brunch på helgerna.

Janni Berndt Dahl blir chefssommelier och ansvarar för dryckesprogrammet som naturligtvis fokuserar på italienska viner. En viktig del av Spesso blir baren som är en hyllning till italiensk hantverkssprit. Filosofin att följa säsong är riktmärket även här.

Restaurangen och den storslagna takterrassen nås via egen entré från Malmskillnadsgatan. Ingången sker genom galleri CFHILL och  själva restaurangupplevelsen börjar när hissdörrarna öppnas. 



Personal:
Desirée Jaks är kökschef och kommer senast från enstjärniga Agrikultur. Hon har tidigare varit kock på restaurang Sjön i Jönköping samt varit medlem i juniorkocklandslaget och vinnare av Nordic Young Chef 2018.

Malin Olander är restaurangchef. Hon kommer närmast från Bank Hotel och har tidigare arbetat på Oaxen Krog, Faena i Miami och Geranium i Köpenhamn.

Janni Berndt Dahl är chefssommelier och dryckesansvarig. Hon har tidigare arbetat inom Frantzén Group. Hon är vice ordförande i Svenska Sommelierföreningen och ordförande i tävlingskommittén som utser Årets Sommelier.

Johanna Rampitsch är konditor
och kommer närmast från Stadshuskällaren. Hon har två gånger varit med i tävlingslaget i Stockholm Culinary Team.


Restaurangöppning:  25 november 2020.




Av: Annika Rådlund Källa: Spesso
Foto: Annika Rådlund