Spesso -ny takrestaurang med unikt läge
Spesso har öppnat i centrala Stockholm.
Restaurangen har en väl tilltagen takterrass.
Ingången är genom ett galleri på bottenplan så restaurangupplevelsen börjar när gästerna kliver ur hissen på 16:e våningen.
De stora fönstren gör att det är utsikt över stadan från alla riktningar i lokalen.
Menyn består av italienska smaker.
Panoramavy från terrassen och resaurangens fönster.
Restaurangen har en egen konditor som står för dessertmenyn.
20 Nov 2020
Spesso betyder ofta på italienska. Ambitionen är att skapa en plats som man vill återkomma till. När man återvänder blir varje besök ändå en ny upplevelse beroende på skiftningar av årstider, tid på dygnet och vilka råvaror som är i säsong. Mer storstad än så här blir det inte.
Desirée Jaks är kulinariskt ansvarig för denna moderna restaurang med italiensk touch.
- Vi kallar det för en Milanoitalienare. För mig handlar det om att lekfullt ta det italienska köket in i vår tid. På klassiskt manér fokuserar vi på råvara efter säsong, samtidigt låter vi det gröna ta stor plats på tallriken, naturligtvis med grunden i italienska smaker. Med Spesso tillför vi en ny plats och ett italienskt kök som tidigare inte funnits i Stockholm. Våra ambitioner är höga, säger Desirée Jaks, kökschef och kreativt ansvarig.
På Spesso ska man kunna besöka baren för en säsongsanpassad Negroni eller ett glas prosecco och äta innovativa snacks eller tillbringa en helkväll med kulinariska smaker. Spesso kommer att ha 80 sittplatser och 30 platser i baren. Till en början öppnar Spesso kvällstid tisdag till lördag. På lördagarna serveras även brunch. Avsikten längre fram är att ha längre öppettider, lunch på vardagarna liksom brunch på helgerna.
Janni Berndt Dahl blir chefssommelier och ansvarar för dryckesprogrammet som naturligtvis fokuserar på italienska viner. En viktig del av Spesso blir baren som är en hyllning till italiensk hantverkssprit. Filosofin att följa säsong är riktmärket även här.
Restaurangen och den storslagna takterrassen nås via egen entré från Malmskillnadsgatan. Ingången sker genom galleri CFHILL och själva restaurangupplevelsen börjar när hissdörrarna öppnas.
Personal:
Desirée Jaks är kökschef och kommer senast från enstjärniga Agrikultur. Hon har tidigare varit kock på restaurang Sjön i Jönköping samt varit medlem i juniorkocklandslaget och vinnare av Nordic Young Chef 2018.
Malin Olander är restaurangchef. Hon kommer närmast från Bank Hotel och har tidigare arbetat på Oaxen Krog, Faena i Miami och Geranium i Köpenhamn.
Janni Berndt Dahl är chefssommelier och dryckesansvarig. Hon har tidigare arbetat inom Frantzén Group. Hon är vice ordförande i Svenska Sommelierföreningen och ordförande i tävlingskommittén som utser Årets Sommelier.
Johanna Rampitsch är konditor och kommer närmast från Stadshuskällaren. Hon har två gånger varit med i tävlingslaget i Stockholm Culinary Team.
Restaurangöppning: 25 november 2020.
Av: Annika Rådlund Källa: Spesso
Foto: Annika Rådlund
20 Nov 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok