Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Pelago - ny takrestaurang med plats för 700 personer

 
  • Pelagos kökschef Erik Gustavsson tillsammans med projektägar Matilda Jackson på Katarinahusets tak, där restaurang Pelago öppnar den 15 maj.

    Pelagos kökschef Erik Gustavsson tillsammans med projektägar Matilda Jackson på Katarinahusets tak, där restaurang Pelago öppnar den 15 maj.

  • Med stora serveringsytor kan många gäster bli serverade samtidigt.

    Med stora serveringsytor kan många gäster bli serverade samtidigt.

  • Högst upp på fastighetens tak har det byggts på en uteservering (här sett från Katarina gångbro - Mosebacke).

    Högst upp på fastighetens tak har det byggts på en uteservering (här sett från Katarina gångbro - Mosebacke).

Föregående
Nästa
 
Den 15 maj öppnar sommarrestaurangen Pelago på taket snett ovanför restaurang Gondolen i Stockholm. Takytorna kan rymma kan nås från Katarinahissen eller från Katarina gångbro (Mosebacke bro).

På fastighetens tak har det byggts en gigantisk uteservering med plats för 7-800 personer. Vissa ytor kommer att ha soltak och vid baren finns en del inomhusplatser och det kommer även att öppna en inglasad del, där gäster kan sitta vid sämre väder. Pelago kommer att ha öppet under sommaren och det förväntas bli en plats med riktig festkänsla.

Inspirationen till Pelago kommer ur idén om en kultur och matfestival som får sträcka sig över en hel sommar. Uteköket har en specialbeställd grill från England. På den 760 kvadratmeter stora serveringen erbjuds den grillade maten, tillagad över öppen eld på den 5 meter långa grillen, flera olika barer och en hisnandeutsikt över Stockholm i alla väderstreck.

–På Pelago vill vi bjuda på känslan av sommardagar som aldrig tar slut. Kulturen har en betydande roll för hela sommaren och DJs och liveakter kommer fylla taket med musik. Vi har också fixat barer på hjul så att du som gäst aldrig behöver ta mer än ett par steg för att beställa det du vill, säger Gustav Norberg, restaurangchef på Pelago.  

– Inspirationen är hämtad från flyget, där man serverar dryckerna från en vagn. Det kommer att finnas två stycken som går runt  här. Om man sitter vid ett bord och inte vill resa sig upp igen, eller inte vill köa vid baren, så kan man köpa där istället, förklarar Matilda Jackson.


Underhållning, mat- och bar
I barerna har gästen möjlighet att beställa Pelagos egna sommardrinkar på burk, framtagna i samarbete med Stockholms Bränneri. Drinkarna är inspirerade av de fyra elementära smakerna som återfinns i cocktails;  ”Bitter” med smak av jordgubbar, ”Sur” med smak av rabarber, ”Salt” med smak av kokos/grapefrukt, och ”Söt” med smak av galiamelon.

– Det var viktigt för oss att arbeta med enlokal aktör som har ett genomgående miljötänk, och Stockholms Bränneri är ju några av de bästa vi har när det kommer till kvalitet och kreativitet, säger Gustav Norberg.

Sommaren på Pelago bjuder på en rad olika evenemangmed DJ-set i solnedgången och live-spelningar med hela Stockholm som backdrop. Redan nu presenteras artister och DJ:s som Bella Boo, Towlie, Stephen’s Shore, och Andreas Tilliander & Goran Kajfeš. Bokningschemat hålls levande och Pelagos sociala kanaler uppdateras löpande med sommarens alla bokningar och events.

För att det ska vara så flexibelt som möjligt för gästerna så kommer man endast att arbeta med drop-in, utan bordsbokning. Något man tror kommer att locka både gäster som vill vara spontana och komma upp och äta något litet och för dem som kanske inte kan ange exakt tid då de kommer.

– Vi kommer att ha öppet från klockan 15 alla dagar och och fredag till söndag kör vi även lunch. Nu under premiärveckan kommer det att hända många extra grejer, säger Matilda Jackson med ett leende.


Text och foto: Annika Rådlund

Här kan du läsa om Café Klotet och restaurang Gondolen som ligger under Pelago.