Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt

 
  • Idag presenterade Jessie Sommarström Ikeas nya rätt på Ikea, den börjar att serveras den 14 maj på alla Ikeas restauranger i Sverige.

    Idag presenterade Jessie Sommarström Ikeas nya rätt på Ikea, den börjar att serveras den 14 maj på alla Ikeas restauranger i Sverige.

  • Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022 och Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige.

    Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022 och Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige.

Föregående
Nästa
 
Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, har tagit fram en ny version av den klassiska pannbiffen som Ikea nu ska börja servera på sina restauranger. Pannbiffen består av  hälften nötfärs och hälften färs från svenskodlade baljväxter.

Idag var Jessie Sommarström på plats i Ikeas varuhus i Kungens kurva för att för första gången servera rätten som man tror kommer att bli en riktig succé framöver. Idag var det en testkörning och presentation av den nya rätten som kommer att finnas på menyn i alla 21 varuhus i Sverige från och med den 14 maj.

– Vi ser en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en klassisk rätt, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på Ikea Sverige. Jessie Sommarströms passion för mat, hennes djupa gastronomiska kunskaper och hennes stora kreativitet har resulterat i en prisvärd pannbiff som vi hoppas får fler att vilja ta steget och prova en mer växtbaserad rätt – även om man inte vill gå över till helt växtbaserad mat. 

Pannbiffen har tagits fram av Jessie Sommarström och speglar hur svensk matlagning traditionellt har drygat ut kötträtter med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, något som hon menar på senare år glömts bort. 

– Forskning visar att vi måste äta betydligt mindre kött och gå över till mer växtbaserad mat både för vår planet och för vår hälsa, säger Jessie Sommarström. Med den här pannbiffen hoppas jag att fler ser fördelarna med en varierad kost. Det är också ett sätt att erbjuda en praktisk och enkel lösning för familjer att minska sin köttkonsumtion. Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön.  

– Pannbiffsrätten innehåller inte några allergener, varken gluten, laktos eller annat. Det är färsodlarna som har tagit fram baljfärsen. Den är svensk och framtagen av hela baljväxter, i vår variant innehåller den inte lupiner eftersom de är allergena, berättar Marcus Carlsson.

Ikea serverar mellan 70-80 000 måltider per dag, så man räknar med att om man byter ut en del av köttet, som i det här fallet, så kommer det att göra skillnad över tid.

– Vi hade kunnat göra rätten 100% vegetarisk, men vi tar ett steg i taget. Samtidigt som vi sätter in den här rätten kommer vi att plocka bort schnitzeln och även fish and chips. Den rätten kommer att ersättas med rödspetta med remouladsås, berättar  Marcus Carlsson.

Pannbiffen kommer att serveras med de klassiska tillbehören potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Rätten börjar serveras i alla Ikea varuhus i Sverige från och med den 14 maj och kommer att kosta 65 kronor. Av:  Annika Rådlund Foto: Annika Rådlund och Ikea