Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nu öppnar restaurang Gondolen igen

 
  • Nu öppnar restaurang Gondolen igen

    Nu öppnar restaurang Gondolen igen

Föregående
Nästa
 
Restaurang Gondolen, som ligger intill Stockholms landmärke Katarinahissen, öppnar igen i ny skrud. Nyrenoverade lokaler, nya ägare, ny personal och en del omflyttning i lokalerna. I övrigt är det lite "same same but different". Den fantastiska utsikten och utformningen är densamma, fast man har bytt plats på en av barerna och även skapat ytterligare en. Man har lyckats behålla den anrika känslan i lokalerna, fast det samtidigt känns nytt och uppdaterat.

Från Gondolen, som ligger 33 meter upp i luften, bjuds det på utsikt över bland annat Mälaren, Slussen, Gröna Lund och Stockholms innerstad. Den anrika restaurangen har funnits sedan 1935 och många förknippar den med den kända kocken Erik Lallerstedt som drivit den sedan 1994. Restaurangen har varit stängd sedan maj 2020.

Efter många års väntan är det äntligen dags för restaurang Gondolen att öppna igen. De nya ägarna Svenska Brasserier bjuder in till en pånyttfödd restaurang 
med elegant matsal, två barer fördelade på två våningar, tidstypisk arkitektur och konstverk med lokal anknytning.

     –Äntligen öppnar vi! Vi ser fram emot att välkomna gäster till en restaurang där några kommer känna igen sig, och många kommer upptäcka något nytt. Gondolen, med nya Bar Zeppelin, är mer än en klassisk restaurang, Gondolen ska vara en mötesplats för all typ av socialt umgänge, konst, musik, drinkar, allt! säger Matilda Jackson, projektägare Gondolen.

Gondolen huserar över två våningar där den nedre våningen, våning 11, har en egen bar och den eleganta matsalen som sträcker sig ut över Slussen mot Katarinahissen. Även Katarinahissen öppnar någon gång under hösten och kommer då återigen kunna ta gäster direkt nerifrån Stadsgården upp till restaurangen.


En trappa upp, på våning 12, finns Gondolens andra våning som rymmer den nya bardelen Bar Zeppelin. Den nya baren kommer att fungera som ett komplement till Gondolens matsal men också leva sitt eget liv. Till Bar Zeppelin kan besökare slinka in för ett glas och en bit mat förenat med en enastående utsikt över Stockholm.

Inredningen
Som en hyllning till Gondolens historia är det nya teamets ambition att kontinuerligt visa konstverk eller konstnärer med koppling till området. Den stora mattan i matsalen bär till exempel ett motiv utav den expressiva Stockholmskonstnären Sven X:et Erixson. X:et var verksam från början av 1900-talet fram till 1970. Under 1930-talet målade han flera verk med Slussen och Katarinahissen som motiv, då han bodde på Urvädersgränd ett stenkast från Gondolen. Den färgglada mattan med X:ets motiv är unikt framtagen för Gondolen och spelar en betydande roll i restaurangens identitet.

–Vi hyser en otrolig respekt för Gondolen och dess betydelse för hela området. Dels rent arkitektoniskt, men också vad platsen symboliserar för många och det arv som familjen Lallerstedt har lämnat över till oss. Jag tror att den uppmärksamme kommer att märka, inte bara i konsten utan i allt från inredning till atmosfär, att vi på olika sätt bär med oss och är stolta över Gondolens unika historia, säger Matilda Jackson.

Kungarummet, med ett otal bilder på kungligheter på väggarna, är sig likt. Väggarna är intakta men möblerna är nya. Samma vy som tidigare förstås, där kan gästerna blicka ut över Gröna Lund, Djurgården och Skeppsholmen. Nedanför ligger Slussenterminalen och Katarinahissen, som även den kommer att starta upp om några dagar. 

Gondolen öppnar den 19 oktober för kvällsservering och kommer sedan hålla öppet för lunch och middag 365 dagar om året.
Av: Annika Rådlund