Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nöjesparker kräver svar från regeringen om öppning

 
  • Gröna Lund skulle ha öppnat i april och har ställt in alla planerade konserter, nu vill man tillsammans med andra nöjesparker öppna med nya rutiner.

    Gröna Lund skulle ha öppnat i april och har ställt in alla planerade konserter, nu vill man tillsammans med andra nöjesparker öppna med nya rutiner.

  • Många sommarjobbare på nöjesparkernas restauranger, vid entréer och attraktioner blir berörda om det inte blir någon öppning.

    Många sommarjobbare på nöjesparkernas restauranger, vid entréer och attraktioner blir berörda om det inte blir någon öppning.

Föregående
Nästa
 
Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland tvingas hålla stängt, trots att de menar att man visat att man kan följa Folkhälsomyndighetens alla regler och riktlinjer. Nu kräver nöjesparkerna besked från regeringen i en gemensam debattartikel.

När regeringen införde en maxgräns på 50 personer för alla verksamheter som lyder under ordningslagens ”allmänna sammankomster och offentliga tillstånd” så har nöjesparkerna i landet inte öppnat för säsongen. Lagen var menad att hindra att många människor samlades på en liten yta på grund av smittrisken, men nöjesparkerna själva menar att de består av stora utomhusytor och kan kontrollera  hur många gäster som vistas i parkerna samtidigt

Nu kräver Gröna Lund, Liseberg, Skara Sommarland och Parks and Resorts besked angående sina verksamheter i en gemensam debattartikel i Dagens Industri, adresserad till regeringen. 

Problemet menar de äratt tillståndsplikten ser väldigt olika ut, även för verksamheter med likartade förutsättningar. Kolmården behöver inte fråga om lov för att öppna djurparken, som inte är en offentlig tillställning i lagens mening, medan karuseller står stilla. Astrid Lindgrens Värld kan öppna så länge man begränsar åskådarantalet på respektive föreställning,  medan Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund  inte får öppna alls. 

Park and Resorts, där Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarlan ingår, menar att lagstiftningen och dess tillämpning får alltså som konsekvens att till exempel Liseberg, med sina 170 000 kvadratmeter park, bara kan ta emot 50 gäster – lika många som en inomhus klubblokal på 300 kvadratmeter får. Vilket de menar i sin debattartikel inte är rimligt.

Motiveringen för öppning är att de menar att de kan säkerställa att det inte blir trängsel, de planerar att bara öppna för ett begränsat antal gäster." Där vi har infört nya hygienrutiner för såväl gäster som medarbetare och attraktioner och där vi har anpassat vårt utbud så att de mest riskfyllda elementen, som konserter, helt har plockats bort".

Från besked till öppning tar det minst 14 dagar att få parkerna helt driftklara.
Drygt 4500 sommarjobbare berörs om parkerna förblir stängda. 


Park and Resorts
I Parks and Resorts ingår Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland och tillsammans har de över 3 miljoner besökare årligen. Sedan 2012 har koncernen en egen serviceakademi där alla säsongsanställda utbildas i service och gästmöte. 2019 omsatte Parks and Resorts drygt 1,3 mdr SEK.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Park and Resorts