Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Krögare och konditorer ett gemensamt initiativ för att donera vaccin

 
Krögare och konditorer ett gemensamt initiativ för att donera vaccinNu lanserar några av Sveriges mest kända krögare och konditorer ett gemensamt initiativ för att skänka vaccin. Just nu genomför en mängd välkända kockar, krögare och konditorer ett gemensamt initiativ. Syftet är att uppmärksamma vikten av att hela världens befolkning får tillgång till vaccin och samla in pengar till svenska Vaccine Forward, som arbetar för att donera vaccin till länder som inte har råd att vaccinera sin befolkning.


Den 29 oktober släpptes en film där ett flertal av Sveriges främsta krögare och konditorer deltar. I filmen förklarar kockarna varför det tycker att det är så viktigt att hela världen får tillgång till vaccin och tittaren uppmanas att skänka vaccinationer till världens fattigaste länder.

Bland kockarna och konditorerna finns bland annat Erik Videgård, Jennie Walldén, Siri Barje, PG Nilsson, Sandra Mastio, Fredrik Eriksson, Johan Jureskog, Malin Söderström, Dorotea Malmegård och Daniel Roos med. Även Niklas Ekstedt, Tareq Taylor, Tina Nordström och Carl Jan Granqvist stöttar initiativet i sina sociala medier.

På cirka 150 restauranger i Sverige kommer affischer sättas upp och menykort delas ut till restauranggästerna. Insamlingsorganisationen Vaccine Forward står bakom initiativet tillsammans med branschorganisationen för besöksnäringen Visita.

– Här i Sverige har 83 procent av befolkningen fått minst en vaccination mot covid-19, medan samma siffra i världens fattigaste länder bara är 3 procent. Det här initiativet är ett sätt att väcka uppmärksamhet och få flera att vara med och skänka pengar. Ingen är säker förrän alla är säkra, säger Elisabeth Thand Ringqvist, initiativtagare och medgrundare till Vaccine Forward.

Filmen syftar till att uppmärksamma att långtifrån alla i världen har tillgång till vaccin och betona vikten av att hjälpa dem att få det. 

– För oss är det inget mindre än en självklarhet, eller rent av vårt ansvar, att vara delaktiga i kampanjen. Och jag vill uppmana alla andra krögare att göra detsamma. Om vi ska få njuta av ett öppet samhälle och levande krogliv behöver alla vaccineras, så att inte mutationer kan utvecklas och komma till Sverige, säger PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier där bland annat Sturehof och Riche ingår.
Vaccine Forward är en ideell organisation som hittills har samlat in över 16 miljoner kronor via GAVI (Globala Vaccinalliansen), för att öka vaccinationsgraden i världens fattigaste länder. Vaccin Forward är nominerad av Dagens Industri till Årets Samhällsförändrare. Vaccine Forward är medlem i Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande.

Källa och foto: Vaccine Forward