Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Pumporna som är bäst i matlagning

 
Pumporna som är bäst i matlagningVissa pumpasorter lämpar sig bättre för matlagning än andra. Pumpan har blivit allt mer populär och det finns flera härliga sorter att botanisera bland. Alla pumpasorter kan i princip ätas men alla är inte goda. Branschorganisationen Säsongens bästa tipsar här om vilka sorter som är bäst i matlagning.


De stora halloweenpumporna passar bäst att skära ut mönster i och sätta ljus i. De små dekorationspumporna är fina att bara lägga i en liten grupp på bordet gärna i kombination med ljus och blommor.

Men det finns flera olika sorter som är fantastiska i matlagningen. Butternutsquash, Uchiki Kuri som är en sorts hokkaidopumpa, Sweet Lightning, Delica och Crown Prince är exempel på vanliga svenskodlade pumpasorter.

För att ta redan på om pumpan är mogen knackar man på den och lyssnar efter en ihålig dov klang, då är den mogen. Pumpor med fast fruktkött kan man riva råa och koka som pasta, och spagettipumpan går utmärkt att ugnsbaka, ta ur innehållet som blir spagettiliknande med hjälp av en gaffel. De flesta pumpor är goda i olika soppor som blir matiga och mättande. Smaksätt gärna med någon salt, syrlig och/eller kryddig ingrediens som balanserar pumpans söta smak. 

Pumpa är också jättegod att ugnsbaka i klyftor och servera med rostade nötter, syrliga berberis, tranbär, citrusdressing och andra grönsaker i vegetariska rätter men passar också bra till kyckling och lax. 

Ta vara på pumpakärnorna och rosta dem i ugnen eller stekpannan med olja och salt. De är goda som snacks och att strö över sallader. De ger lite extra protein och är rika på mineralen zink.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Säsongens bästaOm Säsongens bästa
Bakom Säsongens bästa står LRF Trädgård som är en branschorganisation för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär samt prydnads- och plantskoleväxter.


Recept på amerikansk pumpaj hittar du här