Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kasper Kleihs vann Årets Konditor 2021

 
  • Kasper Kleihs från Ullared tog hem guldmedaljen i den svenska mästerskapen för professionella konditorer  i Årets Konditor 2021.

    Kasper Kleihs från Ullared tog hem guldmedaljen i den svenska mästerskapen för professionella konditorer i Årets Konditor 2021.

  • Bakelser skapade av Kasper Kleihs under tävlingen Årets Konditor 2021.

    Bakelser skapade av Kasper Kleihs under tävlingen Årets Konditor 2021.

  • Kasper Kleihs tävlingsbord i finalen där de tävlande tolkade temat Fenomen.

    Kasper Kleihs tävlingsbord i finalen där de tävlande tolkade temat Fenomen.

Föregående
Nästa
 
Konditorn Kasper Kleihs från Ullared tog hem guldmedaljen i Årets Konditor 2021,som gick av stapeln på Stockholmsmässan.
– Jag är otroligt nöjd, då jag siktade på att vinna känns det härligt att plocka hem guldet. Min känsla för dagen var som min tolkning av dagens tema, att inleda med ljusets fenomen som gav ett lugn före den begynnande stormen och avsluta med cyklonen som sveper in med all sin kraft och ta hem alltihop, säger Kasper Kleihs.

Utifrån temat Fenomen tolkade Kasper sin tårta, tallriksdessert och bakelser med stor inspiration från olika väderfenomen, från lugnet före stormen till full storm och cyklon. Ett spektakulärt succékoncept blandat med imponerande hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes inför publik och via livesändning från Stockholmsmässan under fredagen.
 

Under två intensiva dagar har fem finalister kämpat om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2021. Utifrån temat Fenomen har de tävlande haft tio timmar på sig, fördelat över två dagar. 

Under tävlingen skapade de totalt 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter samt 10 stycken tallriksdesserter i var. När godsakerna var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad jury stod Kasper Kleihs, 27 år, sist kvar och kan nu titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer.

 Kasper arbetar till vardags som konditor på restaurang Etoile i Stockholm. Han är Head Pastry Chef i Swedish Culinary Team och 2020 tog han en silvermedalj i Culinary Olympics. Vinnaren var tätt följd av Andreas Modd, Nynäshamn, på en andraplats och Jimmy Wollberg, Olofstorp, som vann brons.

Juryns motivering lyder:

“Med årets vinnare får vi se en tolkning på temat Fenomen som är helt fenomenalt. Med fokus och målmedvetenhet har vinnaren med stor hantverksskicklighet och precision i världsklass, levererat ett elegant bord där alla sinnen och element får ta plats i ljuset.”


– Vilken hög nivå vi fick se idag! Med temat Fenomen blev årets upplaga en riktig show och jag är väldigt imponerad över finalisternas förmåga att hantera så många moment under den hårda tidspressen. De har visat på en enorm hantverksskicklighet, men också på otroligt starka psyken. Att få tagit del av Kaspers skapelser på nära håll, där hans spektakulära tromb-tårta “Stormen” spelade huvudrollen, var en fantastisk upplevelse. Ett riktigt proffs vars utveckling jag mer än gärna följer, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.

Vinnare Årets Konditor 2021, Kasper Kleihs tävlingsbidrag:

Tårta: Stormen
Den spektakulära tårtan “Stormen” är inspirerad av ett regnigt väder med sin droppliknande form och en trombdektor på toppen. I “Stormens” inre finns stora smaker i en krämig mandelbavaroise och choklad, täckt av svartvinbärsglaze.

Bakelse 1: Halo
Det optiska fenomenet “Halo” lyser i en cirkel av ljus och representeras av en krämig vaniljbavaroise kombinerad med sötma från persika och frisk citronganache.        

Bakelse 2: Norrsken
I bakelsen “Norrsken” finns åkerbär och vildhallon som står för bakelsens syrlighet, kombinerat med en len mjölkchoklad och hasselnötspannacotta.

Bakelse 3: Slutet på regnbågen
I bakelsen “Vid regnbågens slut” finns en smakstark sammansättning av syrliga tendenser från lime, kryddigheten från halländsk fläder och söt blåbärssylt, allt på en havrebotten.

Tallriksdessert: Cyklon
I en varm brynt smörkaka med både äppelkompott, äppelsås och äppelglaze och med en syrlighet från yoghurten och citronmarängen är tallriksdessterten uppbyggd likt en cyklon.
 

Resultat Årets Konditor 2021
1. Kasper Kleihs, från Ullared, bor i Sundbyberg, arbetar på Restaurang Etoile i Stockholm
2. Andreas Modd, från Bollnäs, bor och arbetar i Nynäshamn, Chokladhuset
3. Jimmy Wollberg, bor i Olofstorp, driver Berzelii choklad och arbetar på Yrgo i

Delad fjärde plats utan inbördes ordning
Sara Nilsson, från Hedemora, bor i Lerum, arbetar på Roots Foodmarket i Göteborg
Jessica Pettersson, från Örnsköldsvik, bor och arbetar i Stockholm, Gateau''Jury Årets konditor 2021:
Cecilia Andersson, juryordförande, “Årets konditor 2012”, ägare av Restaurang Handelshuset, Saltsjöbaden
Magnus Hård, Restaurang Villa Källhagen, Stockholm
Jan Danielsson, “Årets konditor 1994”, konditor på Chokladfabriken, Stockholm
Isabella Vestergren, “Årets konditor 2019”, Pastry chef på at Six
Inger Myresten, head of marketing, Arla
Jennie Elmefors, “Årets konditor 2007”, driver Bread & Sweets i Västerås
Martin Isaksson, chokladmästare på Chokladfabriken
Jesper Långström, utbildningsansvarig Sveriges bagare & konditorer
Daniel Lindeberg, driver Lindebergs bageri och konditori, Stockholm
Tony Olsson, “Årets konditor 1993”, Thelins Bageri, Stockholm
Elisabeth Olsson, kock och konditor, driver Mediamat
Jan Zimmerman, VD Sveba Dahlen
Daniel Roos, driver K-märkt
Per Klein, “Årets Konditor 2003”, medgrundare till föreningen Årets konditor
Mattias Ljungberg, driver Tössebageriet i Stockholm
Sara Aausum Hultberg, “Årets Konditor 2014”, konditor på Villa Dagmar'''

Av: Annika Rådlund Källa: Årets konditor
Foto: Sara Trus