Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kända namn bakom ny restaurang i Gamla stan

 
 • Bistro Marie på Stora Nygatan i Gamla stan öppnar om två veckor.

  Bistro Marie på Stora Nygatan i Gamla stan öppnar om två veckor.

 • Karl De Vylder som är restaurangchef, Viktoria Larsson, som är guest relation manager, Nina Remröd, köksmästare, och Linus Eklund O’reilly, barmästare tillsammans med Robert Hållstrand.

  Karl De Vylder som är restaurangchef, Viktoria Larsson, som är guest relation manager, Nina Remröd, köksmästare, och Linus Eklund O’reilly, barmästare tillsammans med Robert Hållstrand.

 • Baren är långsmal med en soffdel på ena kortsidan och ett fönster ut mot Stora Nygatan på den andra.

  Baren är långsmal med en soffdel på ena kortsidan och ett fönster ut mot Stora Nygatan på den andra.

 • Från restaurangdelen finns en gång till uteserveringen, vinkällaren och baren.

  Från restaurangdelen finns en gång till uteserveringen, vinkällaren och baren.

 • Inredningen på Bistro Marie är framtagen av Spik studios.

  Inredningen på Bistro Marie är framtagen av Spik studios.

Föregående
Nästa
 
Efter 25 år i branschen har Robert Hållstrand förverkligat sin stora dröm om en tidlös bistro med vin- och cocktailbar i Gamla stan. Nina Remröd, känd från Sveriges mästerkock 2021, står bakom menyn och har hämtat inspiration från det svenska, franska, italienska och amerikanska köket.

Den 23 november öppnar Kharmagruppens Bistro Marie på Stora Nygatan 28 i Gamla Stan i Stockholm. Restaurangen har även en uteservering, vinkällare och bar. Robert Hållstrand förklarar att han nu har förverkligat sin stora dröm om en bistro i området. Han har genom åren drivit många av Stockholms populäraste klubbar och krogar bland andra Kharma, Story Hotel, The Plaza Club, Village, Hallwylska, Fou och Rose. De tre sistnämnda sålde han förra året.  Nu satsar han vidare på det nyöppnade växtbaserade restaurangkonceptet ChouChou i Mood- gallerian  och  på den nya restaurangen i Gamla stan, som har fått namnet Bistro Marie.
–Idén skapades när jag cyklade genom Gamla stan, det har jag gjort i tio års tid. Jag tycker att det här är en av Sveriges mysigaste platser. På vägen genom dessa gator har jag alltid tänkt att "Här skulle jag jättegärna vilja öppna en restaurang". Min mamma, som jobbade som markvärdinna på SAS med den klassiska SAS-servicen i 40 år, tog upp med mig att hon gärna skulle vilja jobba med det någon gång på en restaurang när hon pensionerar sig.

Han berättar att hon tyvärr gick bort för fem år sedan man att drömmen om restaurangen ändå levde kvar.

–Det är min bästa väns svärfar som har haft den här restaurangen, det var då en helt annorlunda meny här som var mer riktad mot kött. Under coronan så bestämde han sig för att sälja, han kände att han hade gjort sitt. Jag har tidigare haft mycket kring Stureplan och jag har alltid haft mina ställen tillfälligt tidigare, så kände jag att det här är nästa steg. Så jag sa att det här kan vara jätteintressant. När vi kom fram till att jag skulle ta över den här krogen så kände jag direkt att den skulle få namnet Marie, det är min mammas namn.

Han förklarar att han är jättenöjd med både namnet och hur det har blivit i restaurangen. På menyn återfinns även några av hennes rätter. Satsningen gör han tillsammans med sitt kreativa team: Viktoria Larsson, som är guest relation manager, Nina Remröd, köksmästare, Karl De Vylder som är restaurangchef och Linus Eklund O’reilly, barmästare.

Robert kommer ofta att finnas på plats för att vara nära gästerna och skapa den personliga och familjära bistro som de vill att den ska vara.

- Bistro Marie liknar ingenting jag har gjort tidigare. Vi är glada och förväntansfulla över att få öppna och erbjuda en personlig och charmig bistro där gästerna, i all enkelhet, kan ta ett glas vin eller avnjuta olika smakupplevelser från menyn.

På meny finns bland annat smårätter som Tarte flambée, bakad potatis med kaviar och Smetana, charkuterier och ostron. Ett urval av förrätter som Vitello Tonnato, Lobster Rol och rödbetstartar och bland huvudrätterna finns allt från hängmörad entrecôte, sjötunga Sole Meunière, Linguine Vongole till, Maries klassiska köttbullar, tryffelpasta med karljohansvamp och Maries Cobb Salad.

Köksmästaren Nina Remröd, som i våras tävlade i Årets mästerkock och lyckades ta bronsplatsen, har hämtat sin inspiration från det svenska, italienska, franska och amerikanska köket. Med stor omsorg väljer hon ut de bästa råvarorna och skapar välsmakande rätter som passar för alla tillfällen, och det finns veganska alternativ på menyn.

- Det här året har varit en utvecklande och omvälvande tid. Att få förtroendet att sätta min personliga prägel på en meny, som är en hyllning till Roberts mor, känns ärofyllt och fantastiskt. Tanken är att det ska finnas något för alla och för alla tillfällen, men framförallt så ska det vara gott. Bistro Marie ska bli ett spännande inslag i Gamla Stans myllrande restaurangutbud, säger Nina Remröd. 

Bistro Maries vinlista tar avstamp där köket hämtat sin inspiration, i Europa, och redan nu finns över 100 etiketter. Utöver välkända producenter och regioner finns även utvalda godbitar från både gamla och nya världen. På sikt kommer vinlistan utökas med tillfälliga små partier och serveras både på glas och flaska i baren. På cocktailmenyn finns drinkklassiker och Bistro Maries signaturcocktails Nuevo Jack Rose och Elote Boulevardier.


Bakom bistrons interiör står inredningsarkitekterna på Spik Studios,  med specialdesignade soffor och stolar, marmorbord, och moderna designfavoriter. 
 
Matsalen rymmer 36 sittande gäster och vincaféet och cocktailbaren har 20 platser. Restaurangen har även en innergård som inte är helt färdigställd ännu, men där det finns plats för 18 personer. Under hösten kommer även en varmt ombonad chambre séparée och vinkällare att öppna på källarplanet och till våren öppnar en uteservering, med plats för cirka 40 personer, längs Stora Nygatan.

 Text: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund och Bistro Marie


Läs om restaurang ChouChou i Mood-gallerian här.