Kanelbullens dag 4 oktober
4 Okt 2018
På Kanelbullens dag blir det extra tydligt hur mycket vi gillar att fika och hur djupt rotad fikakulturen är. Den har till och med har gått på export, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Även om kanel ger den typiska smaken och doften, ingår ofta även kardemumma i själva vetedegen. Svenskarna är ett av Europas mest kardemummaätande folk. Vi använder dock kardemumman mer till bakverk till skillnad mot i många andra länder där kryddan används i matlagningen.
En kanelbulle är ofta snurrad som en snäcka för att man ska äta sig mot mitten och därmed låta fikandet få ta sin tid, säger måltidsforskare Richard Tellström. En fika med kanelbulle signalerar hemkänsla och att vi har tid för varandra. På 50-talet ansågs kanelbulle som lyxfika men är numera ett vanligt och uppskattat mellanmål på vardagar. Vårt fikautbud växer och även bakverk från andra länder, som croissant och cup cakes tar plats på konditorierna.
Det är fascinerande att mer än hälften av svenskarna äter minst en kanelbulle på Kanelbullens dag. Svenska bagare har de senaste åren fått mycket internationell uppmärksamhet och vunnit många priser. I det här sammanhanget är det intressant att se att den traditionella kanelbullen och Kanelbullens dag växer. För landets bagare är det här lite av en högtidsdag då de med stolthet tar emot vallfärdande svenskar till sina bagerier, säger Martin Lundell. Fakta om Kanelbullens dag (2017)
55 procent åt minst en kanelbulle, varav en tredjedel åt två eller flera. (Källa: GfK)
Av de som åt blev 42 procent bjudna av sin arbetsgivare. (Källa: GfK)
Av de som åt köpte 76 procent sina kanelbullar och 24 procent bakade själva. (Källa: GfK)
Av de som åt i åldersgruppen 18–29 år, åt 51procent två kanelbullar eller flera. (Källa: GfK)
Uppskattningsvis 7 miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag. (Källa: Sveriges bagare & konditorer)
4 Okt 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen