Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kanelbullens dag 4 oktober

 
Kanelbullens dag 4 oktober7 miljoner kanelbullar beräknas säljas idag på Kanelbullens dag. Idag den 4 oktober firas Kanelbullens dag, förra året åt cirka 55 procent av svenskarna minst en bulle, många åt fler. 

Både hemma och på arbetsplatser firas det svenska fikafenomenets hyllade bakverk och doften av nybakade bullar sprider sig kring caféer, butiker och bagerier. Cirka 7 miljoner kanelbullar beräknas att säljas under dagen.  
 
På Kanelbullens dag blir det extra tydligt hur mycket vi gillar att fika och hur djupt rotad fikakulturen är. Den har till och med har gått på export, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Även om kanel ger den typiska smaken och doften, ingår ofta även kardemumma i själva vetedegen. Svenskarna är ett av Europas mest kardemummaätande folk. Vi använder dock kardemumman mer till bakverk till skillnad mot i många andra länder där kryddan används i matlagningen.

En kanelbulle är ofta snurrad som en snäcka för att man ska äta sig mot mitten och därmed låta fikandet få ta sin tid, säger måltidsforskare Richard Tellström. En fika med kanelbulle signalerar hemkänsla och att vi har tid för varandra. På 50-talet ansågs kanelbulle som lyxfika men är numera ett vanligt och uppskattat mellanmål på vardagar. Vårt fikautbud växer och även bakverk från andra länder, som croissant och cup cakes tar plats på konditorierna.

Det är fascinerande att mer än hälften av svenskarna äter minst en kanelbulle på Kanelbullens dag. Svenska bagare har de senaste åren fått mycket internationell uppmärksamhet och vunnit många priser. I det här sammanhanget är det intressant att se att den traditionella kanelbullen och Kanelbullens dag växer. För landets bagare är det här lite av en högtidsdag då de med stolthet tar emot vallfärdande svenskar till sina bagerier, säger Martin Lundell. Fakta om Kanelbullens dag (2017)

55 procent åt minst en kanelbulle, varav en tredjedel åt två eller flera. (Källa: GfK)
 Av de som åt blev 42 procent bjudna av sin arbetsgivare. (Källa: GfK)
 Av de som åt köpte 76 procent sina kanelbullar och 24 procent bakade själva. (Källa: GfK)
 Av de som åt i åldersgruppen 18–29 år, åt 51procent två kanelbullar eller flera. (Källa: GfK)
 Uppskattningsvis 7 miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag. (Källa: Sveriges bagare & konditorer)Av: Annik Rådlund Källa: Sveriges bagare & konditorer
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer