Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Idag startar Yrkes-SM 2022

 
Idag startar Yrkes-SM 2022Yrkes-SM arrangeras just nu i Växjö. Nu drar äntligen Yrkes-SM 2022 snart i gång i Växjö efter inställda tävlingar på grund av pandemin. Under tre dagar, 10–12 maj kommer över 200 yrkesskickliga unga att tävla inom totalt 30 olika yrken för guldmedaljen, rätten att kalla sig svensk mästare inom sitt yrke samt en eventuell plats i det svenska Yrkeslandslaget.

 
Yrkes-SM är ett mästerskap för ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning i ett av de många företrädda yrkena. Men mästerskapet är inte bara för de tävlande. Under Yrkes-SM erbjuds skolor och allmänhet att gratis besöka tävlingarna för att titta, fråga och själva få prova på olika yrken genom och aktiviteter. Allt för att inspirera och utbilda kommande generationer 


Följande personer tävlar inom yrkeskategorin kock:

Gustav Pauli
Skola: Ester Mosessons gymnasium

Simon Källström
Skola: Ester Mosessons gymnasium

 Felicia Björkbacka Hildén
Skola: Göteborgsoperan

Paulina Änggren
Skola: Sturegymnasiet Halmstad


Ludwig Borg
Skola: Malmö restaurangskola

 Tilda Svensson
Skola: ApelrydsskolanAlla som är intresserade är välkomna att få merkunskap om yrkesutbildningar. Besökarna kan även prova på de olika yrkena och träffabåde studie- och branschrepresentanter.

– Uppmärksamheten kring tidigare års Yrkes-SM har varit stort och positivt och det hoppas vi att det ska bli även i år. Vi ser fram emot att äntligen få arrangera ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet igen. Det är oerhört roligt att hela 55 yrken är representerade vid årets SM med så många duktiga ungdomar som deltar. Utöver tävlingarna är mässan även ett ypperligt tillfälle för besökarna att prova på och få information om yrkesprogram och karriärmöjligheter, säger Jenny Pettersson, projektledare vid World Skills Sweden.

Det senaste Yrkes-SM hölls 2018 i Uppsala. Hela 21 600 besökare kom till Gränby sportfältför att följa Yrkes-SM på plats. På mässgolven fanns gott om prova på-aktiviteter där besökarna själva kunde testa sina färdigheter inom olika yrken och lära sig mer om utbildningarna. 

WorldSkills Sweden, organisationen bakom Yrkes-SM, är ett trepartsamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Huvudsponsorer är AFA Försäkring och AMF.Av: Annika Rådlund Källa: Yrkes-SM

Taggar

Kock Mat Tävling Nyheter