Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Idag öppnar pepparkakshusutställningen på ArkDes

 
  • Konditor Josefine Baummann är med i juryn för ArkDes pepparkakshusutställning.

    Konditor Josefine Baummann är med i juryn för ArkDes pepparkakshusutställning.

  • "Runt hörnet där jag bor finns en jättebra foodtruck"/ Och en camping med äventyr runt hörnet.

  • 141 pepparkaksskapelser är i år inlämnade till ArkDes.

    141 pepparkaksskapelser är i år inlämnade till ArkDes.

Föregående
Nästa
 
Arkitektur- och designmuseet ArkDes har nu öppnat dörrarna till den årliga pepparkakshustävlingen.
– Det som också sticker ut är att man inte ser någon skillnad på professionella eller hemmabagare, säger konditorn Josefine Baummann som är med i juryn.

I år är har det lämnats in 141 pepparkaksskapelser.

–  Vi hade inlämningsdag förra helgen när det var snöstorm så det var otroligt att folk kom in med sina verk, för det gick knappt att ta sig hit. Någon hade stått i kö på motorvägen i fem timmar för att ta sig hit, berättar Sara Sandell som är projektledare för utställningen och tävlingen.

Alla bidrag kommer att bedömas för att det sedan kommer att utses en vinnare i varje kategori; proffs, barn och Alla andra som bakar-

Josefine Baummann berättar att hon i sin roll som konditor kommer att titta på andra saker än de i juryn som är arkitekter och designers.

– Min roll är att se det ätbara, det finns många intressanta lösningar med gelatin, socker och godis. Se bara på de här fönstren säger hon och pekar på ett hus som ser ut att ha fönster med både glas och spröjs.

Det är första året hon är med i juryn och hon är imponerad.

– Folk måste ha lagt ner så mycket tid för att få till alla runda former och för att husen inte ska kolapsa. Pepparkaka är ju ett rörligt material och det beror också på vilket väder det är när man bakar. Pepparkaksdegen drar åt sig fukt så man vill helst ha en torr och krispig vinter inte nollgradigt och fuktigt, säger hon med ett leende.

Hon är väldigt imponerad av alla skapelser.

– Mitt första intryck när jag såg alla byggen var: wow!


I kategorin arkitekter, formgivare och bagare så är det 16 pepparkaksbyggen inlämnade i år.

–Byggtekniskt så har vi har några bidrag som man inte riktigt förstår hur de har gjort det. Vi har ett hus som är ett flervåningshus där det har pyntats på insidan, det har postlådor utanför och fönster med spröjs och allt möjligt, det är mycket detaljer som inte ser ut att vara ätbara fast de är det. För allt måste vara ätbart på byggena, säger Sara Sandell.

Några av pepparkakshusbyggena tycker hon sticker ut lite extra.

–Det är extremt många väldigt fina hus där de har ansträngt sig väldigt mycket. Det finns även två bidrag med ormen Sir Väs som rymde från Skansen vilket är väldigt kul och så en hel del fina hus som är gjorda efter riktiga byggnader. Vi har bland annat Skeppsholmskyrkan i skala 1:125 i kategorin Alla andra som bakar, och vi har också några med camping av Arkitekter, formgivare och bagare.


Fakta:
Var: ArkDes museum för arkitektur och design på Skeppsholmen i Stockholm.Tävlingskategorier:
Arkitekter, formgivare och bagare
Upp till 12 år
Alla andra som bakar
Utställningen visas: 25 nov - 8 januari. 
Entré: Gratis
Vinnarna presenteras: 18 december
Årets jury: Arkitekt Thérése Kristiansson, konditor Josefine Baummann, designer Clara von Zweigbergk och komikern August Mether.
Text och foto: Annika Rådlund