Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hon vann Årets konditor

 
  • Isabella Westergren är Årets Konditor 2019 , till vardags jobbar hon som konditor på Hotell At Six i Stockholm.

    Isabella Westergren är Årets Konditor 2019 , till vardags jobbar hon som konditor på Hotell At Six i Stockholm.

  • Isabellas tävlingsbord med hennes tolkning av de fyra elementen.

    Isabellas tävlingsbord med hennes tolkning av de fyra elementen.

Föregående
Nästa
 
Efter två intensiva tävlingsdagar står det nu klart att 28-åriga Isabella Westergren från Bollnäs kammar hem vinsten i Årets Konditor 2019 och därmed kan titulera sig svensk mästare för professionella konditorer. Isabella fångade temat genom att bjuda på en tårta med inspiration från sina egna sinnen och smaker från trädgården där hon växte upp. 

Under två fullspäckade finaldagar på Bak-och Chokladfestivalen i Stockholm har fem skickliga konditorer tävlat om att ta hem den prestigefulla titeln Årets Konditor 2019. De har under 10 timmar fördelat över två dagar skapat tårtor, fyra sorters bakverk till mignardisefat och tallriksdesserter, allt utifrån temat ”de fyra elementen”, det vill säga eld, jord, vind och vatten.

Efter en jämn kamp med hög nivå stod det klart att Isabella Westergren från Bollnäs kammar hem vinsten, och numera alltså kan titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Isabella är 28 år gammal och bor idag i Stockholm där hon till vardags jobbar som konditor på Hotell At Six.

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren av Årets Konditor 2019 har bjudit juryn på en spännande resa genom de fyra elementen. Inspirerad av sina egna sinnen har vinnaren delat med sig av allt ifrån knivskarpa explosiva smaker av skog till en tårta som lät vinden blåsa konditorhatten av juryn. Vinnarens yrkesskicklighet syns i allt från utveckling av recept till teknik och precision i finishen. Årets Konditor 2019 tillika svensk mästare för professionella konditorer är Isabella Westergren.”

Isabella tolkade temat genom att låta sina egna sinnen inspirera de olika elementen. Med syrliga och fräscha smaker hämtade från trädgården hemma i Bollnäs bjöd Isabella på tårtan Sommarvind med svarta vinbär i fokus för att representera elementet vind. Petit fourerna Solkyss och Höstglöd symboliserade eld och pralinerna Havsbris och Morgondagg vatten. Med syra från lingon, sötma från blåbär och smaker av kaffe presenterade Isabella avslutningsvis sin dessert Skogsglänta för att representera jord, som var det fjärde och sista elementet.

- Sedan jag fick höra talas om Årets Konditor har jag varit och tittat varje år. Att själv vara med i tävlingen har varit otroligt häftigt och utvecklande, så att nu vinna alltihop betyder såklart jättemycket. Jag är fortfarande i början av min karriär, så det här känns verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra och i rätt riktning. Jag hoppas att detta kan öppna nya dörrar för min framtid som konditor.

- Att kunna prestera på den höga nivå som vi sett under årets tävling, under tidspress och inför publik, kräver inte bara talang och hård träning, utan även ett otroligt starkt psyke. Med en personlig, genomtänkt tolkning och sprudlande energi bjöd Isabella på magi vid bakbordet. Jag ser fram emot att följa denna unga talang i framtiden, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen. 

 På andra plats i Årets Konditor 2019 kom Sara Nilsson från Hedemora som idag är Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg. Tredjeplaceringen gick till Jimmy Wollberg som till vardags är med och driver Berzelii Choklad i centrala Göteborg samt arbetar som konditorlärare på gymnasiet och yrkeshögskolan.

RESULTAT ÅRETS KONDITOR 2019

Första plats: Isabella Westergren, Konditor på Hotell At Six, Stockholm
Andra plats: Sara Nilsson, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers, Göteborg
Tredje plats: Jimmy Wollberg, Berzelii Choklad, Göteborg

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
Claudia Chindea, Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori, Göteborg
Joel Lindqvist, Mat & Chokladstudion, Malmö
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets konditor